Į pradžią » Urban games & interventions

Workshop: Street Komoda | Meno viešosiose erdvėse dirbtuvės: Gatvės Komoda

21 August 2012 8 komentarai(-ų)

Autorius: Laimikis.lt

Street Komoda was launched in Vilnius in the middle of August. Street Komoda is a place for sharing: you can leave items, which you find on the streets and things you would like to give in Komoda. You can take any item you like from the Komoda. This street object is a result of “Lost’n’Found” workshop (tutor: Jekaterina Lavrinec/Laimikis.lt at LitPro summer school) and a collaboration with street artists Darius and Andrius. We hope you will enjoy the findings and treasures inside the Komoda! :) You will find it in Vilnius, at Gedimino 9, by the stairs/fountains.

Street Komoda project has both online and offline modes as Street Blog does. Besides the street object “Komoda”, there is a FB platform Street Komoda and a crowd map for mob.tel. for posting objects, found on streets.

Kartu su gatvės menininkais iš Lietuvos ir tarptautine studentų grupe (Ispanija, Lenkija, Baltarusija) sukūrėme Gatvės Komodą, kuri skirta dalintis radiniais ir gerais daiktais! Gatvės Komodą nuo šiol galima rasti prie Gedimino 9, kur fontanai :) Instrukcija paprasta: jūs galite pasiimti iš Komodos bet kokį patikusį daiktą. Jūs galite palikti Komodoje daiktą, kuris gali praversti kitiems. Žemiau pateikiame proceso dokumentaciją ir idėjos aprašymą.

Projektą įgyvendinome workshop’o “Lost’n’Found” (LitPro summer school “City. Language. Identity“) metu. Dirbtuvių komanda: Ewa Ratyńska, Marta Poplawska, Eduardo Giménez-Cassina Bergareche, Lucyna Margańska, and Lina Novik. Kūrybinių dirbtuvių vadovė: Jekaterina Lavrinec (Laimikis.lt).

Dirbtuvių atskaitos taškas buvo klausimas apie kasdienius sąveikos scenarijus, kurie susiklosto aplink pamestų ir surastų daiktų mieste. Koks šiomis dienomis yra radinių biuro vaidmuo? Kaip miestiečiai dalinasi daiktais? Kokius išvysto alternatyvius komunikacijos kanalus, kad informuotų vieni kitus apie radinius arba dalybas? Siekdami padėti kitiems surasti pamestus daiktus, miestiečiai transformuoja viešųjų erdvių scenografiją: pavyzdžiui, pakeldami nuo žemės ir “užkabindami” ant tvorų ir palangių pirštines ir kitus smulkius daiktus. Viešosiose erdvėse neretai iškabinami ir miesto skelbimai apie surastus gyvūnus ir daiktus. Praeiviai anonimiškai rūpinasi vieni kitais, o miesto erdvė yra formuojama būtent šių šiltų sąveikų. Apie tai liudija ir dalinimosi daiktais vietos, spontaniškai atsirandančios miegamuosiuose rajonuose, kiemuose ir namų laiptinėse.

Viena iš užduočių studentams buvo miesto naršymas fiksuojant, kaip miestiečiai “prijaukina / pasisavina” miesto erdves, kaip pritaiko jas savo poreikiams. Beje, ar esate pastebėję, kad tipiškas miestietis žiūri tiesiai prieš save, turistas – kiek aukščiau kitų žmonių galvų, į fasadus, o ką nors pametęs/ieškantis žmogus – po kojomis?:)

Kita mūsų tema buvo miesto žaidimai ir žaidybinių erdvių kūrimas viešosiose erdvėse. Vaikystėje daugelis žaidimų buvo susiję su daiktų paieškomis (prisimenate “sekretus” po spalvotais stikliukais?). Ieškoti daiktų gatvėje buvo įdomu, o smulkūs radiniai sukeldavo nemažai džiaugsmo. Nusprendėme sugrąžinti atradimo džiaugsmą miestiečiams, įrengę viešoje erdvėje Gatvės Komodą – vietą, kurios turinys nuolat keičiasi praeivių dalyvavimo dėka: juk kiekvienas kiekvienas gali palikti kitiems naudingą daiktą, arba pasiimti patikusį daikčiuką. Siekėme išvystyti iniciatyvą, kuri suderintų pragmatinę funkciją (galimybė susirasti reikalingą arba pamestą daiktą) ir žaidybinę (galimybė anonimiškai komunikuoti su praeiviais per daiktus). Mums buvo svarbu, kad išvystytas projektas išliktų ir pasibaigus kūrybinėms dirbtuvėms.

Eduardo pasiūlytas žaidimas: įvedant lenktinių elementą, “kieno radinys įdomesnis”, naršymas miesto gatvėmis gali virsti smagiu žaidimu. Vėliau radiniai patalpinami žemėlapyje, nurodant, kur jie buvo surasti.

Prie Gatvės Komodos kūrimo prisidėjo gatvės menininkai Darius Rimeika ir Andrius Sabaliauskas, kurie atvyko į Vilnių specialiai tam, kad sukurtų savitą Komodos stilių. Sužinojęs, kad Komodą ketiname instaliuoti prie Gedimino 9 laiptų, Darius pasiūlė priderinti šį “miesto baldą” prie aplinkos, atkuriant betoninę tekstūrą komodos išorėje. Tuo tarpu grafičius buvo nuspręsta “paslėpti” Komodos stalčiuose. Netikėtai pasirodančios spalvos turėtų sukelti nuostabą ir džiaugsmą kiekvienam praeiviui, išdrįsusiam juos atsidaryti.

Šis sprendimas pilnai pasiteisino: Gatvės Komoda atrodo kaip organiškas miesto elementas. Betoninis Komodos “kamufliažas” iš dalies užtikrina šio objekto ilgaamžiškumą, o taip pat neprovokuoja klausimų apie šio objekto “legitimumą”. Tačiau atsiradus smalsuoliui, kuris ima tyrinėti Komodos stalčius, aplinkiniai iš karto pastebi šį objektą.

Dėl instrukcijų įrengimo ant Komodos turėjome nemažai ginčių: viena vertus, interaktyvus gatvės objektas turi būti intuityviai aiškus praeiviams, kita vertus, instrukcijos suteikia Komodai neatsitiktinio objekto statusą.

Skirtingos Komodos kūrimo stadijos ir žmonės, prisidėję prie Gatvės Komodos kūrimo. Dar reikia paminėti Komodos savininkus Nerijų ir Aureliją, kurie maloniai atvežė Komodą į Vilnių iš sodo specialiai mūsų projektui. Gatvės Komodos koncepcija ir pats objektas buvo sukurti per penkias (!) dienas :)

Praėjus kelioms dienoms nuo Gatvės Komodos instaliavimo prie Gedimino 9, galime džiaugtis, kad ji veikia :) Komodos stalčių turinys atsinaujina labai sparčiai, o miestiečiai čia ne tik palieka radinius, bet atneša ir naujų daiktų bei įmeta laiškelius savo draugams.

Radiniai

• Fantastiškai gera knyga “A Necessary Music” – bet ją pasiėmė kažkas kitas. Pati įdėjau Salvadoro Dali “Genijaus dienoraštį” – turėjau kelis egzempliorius.

• Galiojantys bilietai po 2 litus, kurių vienu metu nebebuvo kioskuose, galima buvo rasti Komodoje.

• Užrašų knygelės – vienas populiaresnių daiktų: jas dažnai palieka Komodoje, bet lygiai taip pat greitai pasiima.

• Papuošalai: žodis “komoda” daugelyje Europos kalbų skamba panašiai, ir tik anglų kalba komoda yra jewelry chest. Vardas pasiteisina, nes kartais Gatvės Komodoje teko matyti nemažai įvairių papuošalų, stiklinių apyrankių, pakabukų iš odos, ženkliukų su krištolais, visi geros kokybės.

• Maistas: saldainiai, sausainiai ir net varškė. Hm, gal nedėkite greitai gendančio maisto :)

• Žaisliukai: skambantys rutuliukai ir guminiai kamuoliai katinams ir kitiems žvėrims.

• Ženkliukai: atsiranda dažnai, dingsta akimirksniu :)

• Vintažiniai daiktai: pakaba su žąsiukais, labai miela.

• Panašūs objektai traukia panašius: kažkas įdėjo vieną kortą su džokeriu – o kitą dieną pasirodė visa kortų kaladė. Įdėjus porą stiklinių rutuliukų, kitą dieną radau dar vieną didelį baltą rutulį.

• Užsukite pasižiūrėkite, kokių dar daiktų ten pasitaiko, naudokitės Komoda drąsiai :)

Kaip ir Gatvės Blogas, Komoda veikia offline ir online režimu: be instaliacijos egzistuoja dar ir interneto platforma bei aplikacija telefonams, kur praeiviai kviečiami palikti žinutes apie surastus daiktus – bei nuotraukas!

Press & sources:

Grynas.lt: Vilniaus centre išdygo paslaptinga Gatvės Komoda (LT);

Lžinios.lt: Gatvėje pastatyta komoda žadino praeivių smalsumą (LT);

Kulturalnie.waw.pl: Street Komoda (PL);

Belsat TV: Komoda (BY);

…………………………………………………………………..

Recent workshops, run by Laimikis.lt members:

• Vilnius: Laser Graffiti: T.A.G., LitPro workshop, 2o12.
• Kaliningrad: “Art interventions and citizen participation in urban planning processes”. National Centre for Contemporary Art. “Going Public” project (Goethe-Institut), 2o12.
• Moscow: Interactive Moscow: Spatial Theories, Practices, Interventions, Summer School at Strelka Institute for Media, Architecture and Design, 2o12.
• Vilnius: “City Says: Urban interventions“, “Going Public” project (Goethe-Institut) / LitPro workshop, 2o12
• Tallinn: “Street Messages: Creative communication in Public Spaces”. Vaba Linn / Free City, 2o12

8 komentarai(ų) | comments »

  • wr sako (said):

    o. special for me postas:)) norėjau iškart eit pažiūrėt, bet įkalbėjo mane važiuot namo. gal ryt pažiūrėsiu. atrodo nuostabiai pilka išorė ir spalvingas vidinis pasaulis (lyg apie žmogų:)).

  • Laimikis.lt (author) sako (said):

    Tu ne tik pasižiūrėk, bet ir įdėk ką nors:)
    Ir paimk, jeigu rasi, ką:)

  • wr sako (said):

    burbulų ;)

  • Laimikis.lt (author) sako (said):

    tinka :)
    ypač arčiau kito burbulingo pirmadienio (rugsėjo 3 d.) ;)

  • zhenia sako (said):

    Omg omg omg! Tai labai geras projektas!

    Būtinai ką nors įdėsiu ;D

  • Laimikis » Blog Archive » Street Komoda | Gatvės Komoda: 50 days! sako (said):

    […] Street Komoda o1 Share it […]

  • CTZN sako (said):

    Žodžiu taip, nebuvau čia 100 metų, o dabar negaliu atsitraukti. ) Komoda yra neapsakomai geras išradimas, *sužavėtas*

  • Laimikis » Blog Archive » Tactical urbanism and City Hall sq. | Taktinis urbanizmas ir Rotušės aikštė sako (said):

    […] by Laimikis.lt members / Š.m. Laimikis.lt pravestos kūrybinės dirbtuvės: • Vilnius: “Lost, found and shared: scenarios for interaction” (LitPro summer school “City. Language. Identity”), 2012 • Kaliningrad: […]

Palik komentarą! |Leave your response!

Būk korektiškas! Be pykčio :)

Susikurk savo Gravatarą.

\