Į pradžią » Studio, Workshops and conferences

Visaginas soundscapes map | Prakalbinti miestą: Visagino garsų žemėlapis

2 October 2019 pirmas komentaras

Autorius: Julius Narkūnas

Sound map of Visaginas is the result of urban soundscape workshop that has takes place in Visaginas this summer. Jekaterina Lavrinec (Laimikis.lt) was invited by Oksana Denisenko and her team to co-conduct this activity alongside with the journalists Marielle Vitureau (FR) and Vladimiras Kriučevas (RU). For several days together with a team of young local cultural activitist we have been studying and collecting the sounds and stories of Visaginas, arranging a sound library and a package of ideas for further implementation.

Nuo šiol Visaginą gali ne tik pamatyti, bet ir išgirsti! Visagino garsų žemėlapis – kūrybiškas Visagino pažinimo įrankis. Tai pirmasis Visagine ir trečias Lietuvoje bandymas atspindėti vietovės garsovaizdį.

VISAGINO GARSOVAIZDIS

Visaginas – intriguojantis miestas. Jis traukia grupes studentų, mokslininkų, menininkų ir architektų, o po „Černobylio“ serialo ir būrį kino entuziastų ar solo keliautojus tyrinėti šį toliausiai į rytus nutolusį Lietuvos kampelį. Tai prieštaringas miestas: vieni juo žavisi, kiti – nesupranta. Nepriklausomai nuo nuomonės, jį aplankyti verta, kad numalšintum smalsumą ir galiausiai rastum atsakymą, koks tikrasis Visagino veidas.

Tačiau veidas – tai tik fasadas. Visagino sielą rasi išdrįsdamas užeiti į pravirą laiptinę, prisėsti ant suoliuko kieme, apsipirkti mažoje parduotuvėlėje ar kioske, užeiti į lėlių muziejų, kurį kuruoja entuziastė, buvusi medicinos darbuotoja… Privalai atidžiai stebėti aplinką, bet kartu į ją įsilieti. Ir svarbiausia, negali pasikliauti vien rega, atmetant tai, kas estetiškai atrodo nepatrauklu. Norint artimiau pažinti Visaginą, turi tapti aktyviu klausytoju. Tai papildomas patyrimo matmuo, keičiantis įprastą miesto suvokimą. Koks atsivertų Visaginas, jei atidžiai įsiklausytum į jo garsovaizdį?

Visagino garsų žemėlapio pristatymas:

Kaip skamba Visaginas? Kokie garsai atskleidžia jo tikrąjį charakterį? Šis klausimas neturi vieno atsakymo. Visagino garsų yra aibė. Į daugumą nė neatkreiptum dėmesio, jei neieškotum gilesnės reikšmės. Vieni garsai liudija apie šiandien vykstančius pokyčius (plytelių kojimas), kiti – pasakoja apie subtilius daugiabučio kiemo gyvenimo niuansus (ūžianti transformatorinė, kregždžių lizdas balkone, iš pirmojo mikrorajono iki trečiojo ataidinti muzika), daugialypę kultūrą (susipinančios kalbos, vietinės muzikos grupės, religinės bendruomenės), naująją kartą (kavinės atmosfera) ir praeities atspindžius (sirena).

GARSŲ ŽEMĖLAPIS

Visagino garsų žemėlapis (vsgsounds.lt) – tai pirmasis Visagine ir trečias Lietuvoje bandymas atspindėti vietovės garsovaizdį. Garsų žemėlapis – tam tikros vietovės ir laikmečio garsų archyvas, taikomas etnografijos, istorijos, ekologijos tyrinėjimams, audio mene ir kitiems kūrybiniams sumanymams. Visagino atveju, garsų žemėlapis – tai ir kūrybiškas miesto pažinimo (keliavimo) įrankis.

Visagino garsų žemėlapyje vienas kitą papildo dvi garsų grupės: aplinkos garsai ir pasakojamai. Gyventojų pasakojamos istorijos ir komentarai – atspindi vietos nuotaiką, atskleidžia miesto daugialypiškumą ir subtilias detales.

Visagino garsų žemėlapio dirbtuvės:

„Garsas – tai kultūrinė vertybė, laikmečio atspindys. Jis sužadina prisiminimus, nukelia į vietą ir laiką labai tiksliai ir greitai. Garsas atskleidžia, kaip keičiasi mūsų gyvenimas.“

-Vladimiras Kriučevas, žurnalistas

Visagino garsų žemėlapio pagrindą sudaro kūrybinių dirbtuvių metu ir savanorių surinkti garsai. Kūrybinės garsų žemėlapio dirbtuvės vyko 2019 m. liepos 26-28 d. Tris dienas dirbtuvių dalyviai tyrinėjo garsinį miesto sluoksnį, įrašinėjo garsus ir generavo idėjas tolimesniam jų panaudojimui. Kūrybinį procesą moderavo tarptautinė komanda: miesto antropologė Jekaterina Lavrinec (LT), žurnalistai Marielle Vitureau (FR) ir Vladimiras Kriučevas (RU). Trijų dienų nepakako tam, kad būtų įrašyti įdomiausi miesto garsai, todėl garsų biblioteką papildė ir trijų savanorių prigaudyti garsai. Garsų žemėlapis bus pildomas ir tobulinamas toliau.

„Garso dirbtuvės paskatina įsiklausyti į miesto aplinką, kasdienes erdves. Kiekvienas miestas turi unikalų garso reljefą, kurį sudaro ne tik gamtos garsai ir urbanizuotos aplinkos signalai, bet ir viešųjų erdvių šurmulys, kavinėse ir turguje išgirsti pokalbių fragmentai, praeivių klausomi muzikiniai kūriniai. Dirbtuvių dalyviai ir kalbinti gyventojai pabrėžia miestui būdingą tylą. Tačiau greta to yra daugybę garsų turinčių simbolinę prasmę, kurią atpažįsta tik visaginiečiai: kai kurie kasdieniai garsai suaugę su miesto istorija. Juos sudėliojus galima sukurti naujus maršrutus, kviečiančius įsigilinti į miesto istoriją ir šiuolaikinį gyvenimą per jo garsus.“

– Jekaterina Lavrinec, miesto antropologė

Pirmasis garsų žemėlapio įkvėptas kūrybinis produktas – netradicinis maršrutas po miestą, sekant garsų pėdsakais. Susidomėjimo sulaukusios ekskursijos bus kartojamos (naujienas sekite Facebook: https://www.facebook.com/VisaginasVisualArchive/).

„Visagino garsų žemėlapis – tai kvietimas prakalbinti Visaginą. Galbūt įsiklausę į jį, šiltai priimsime Visaginą su visomis jo keistenybėmis kaip turtą.“

-Oksana Denisenko, projekto vadovė

TYRINĖK VISAGINO GARSŲ ŽEMĖLAPĮ | www.vsgsounds.lt


Projektą Visagino garsų žemėlapis įgyvendino Visagino kultūros centras.

Projektą Visagino garsų žemėlapis finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Visagino savivaldybė

vienas komentaras | one comment »

  • Mersys sako (said):

    Ačiū, labai įdomu.

Palik komentarą! |Leave your response!

Būk korektiškas! Be pykčio :)

Susikurk savo Gravatarą.