Į pradžią » Studio

Co-urbanism 2o15: public space workshop | Co-urbanism: Lukiškių a. dirbtuvės

8 June 2015 8 komentarai(-ų)

Autorius: Laimikis.lt

On June 8, 2o15 an Open square workshop was arranged at Lukiškių sq. (Vilnius) to figure out the needs and ideas of the active users of this space concerning this place. In 25 years of Independence, this square attracted an outstanding number of architectural contests — but it is the first time the actual space users are involved into sharing their vision of the square. This square is also a place where the soap bubble event (Burbuliatorius) has been arranged for last 7 years. The aim of the open square workshop is twofold:
• to map (what we have been doing since 2oo9) the needs of the users of the Lukiškių sq.
• to enable the users of Lukiškių sq. to shape their vision of the square in cooperation with the architects, using the models.
• to develop a participatory tool, based on the open discussions with the active users of the public space, and applicable for the professional development of architectural projects.

Alongside with Street blogging sessions, interviews and Micro-protest series, which took part on the square, this workshop is one of the participatory tool for including the users of the place into the open dialogue about the future of the square. We hope, that the inclusion of public discussions in the process of the development of the architectural vision will become a part of architectural practice here in Lithuania.

This workshop is a part of “Co-urbanism” initiative, which seeks to develop an effective communication and models of cooperation between residents’ groups, city stakeholders and city administration. Co-urbanism event series embraces lectures, open discussions and creative workshops. This workshop also continues series of activities, which Laimikis.lt group has been initiating to activate the users of the square since 2o12, arranging Street blogging sessions, public dialogues, and a series of micro-protests, seeking to include the square’s users into an open discussion about their needs and visions on this space.


Photo: Arturasz Photography, Burbuliatorius 2o15

Atviros dirbtuvės Lukiškių aikštėje, kurių metu miestiečiams siūloma įsitraukti į aikštės vizijos formavimą – tai trečioji renginių serijos Co-urbanism dalis. Jokia kita viešoji erdvė Lietuvoje nėra susilaukusi tiek konkursų, kiek Lukiškių aikštė – bet per 25 Nepriklausomybės metus šios dirbtuvės yra pirmas bandymas įtraukti aikštės naudotojus į architektūrinės vizijos vystymą. Dirbtuvių metu aikštės naudotojai kartu su architektais ir miesto žaidimų ir tyrimų laboratorija “Laimikis.lt” siekė išgryninti miestiečių poreikius ir aikštės vizijas. Tai pilotinis projektas, kuris leis mums suprasti, kaip miestiečių nuomones ir pageidavimus paversti vizijos formavimo įrankiu, kuriuo naudosis architektai [o idealiuoju atveju, kaip šis įrankis galėtų pagelbėti formuluojant architektūrinių konkursų sąlygas].

Dalyvaujantys architektai: Aušra ir Viktoras Kormilcevai, Tadas Jonauskis, Ieva Saldauskaitė (Architektūros vaikų fondas), Rolandas Palekas. Taip pat: šeštadienio dirbtuvių “Co-urbanism: bendradarbiavimo jungtys mieste” dalyviai, o svarbiausia – aikštės naudotojai, tarp kurių buvo ir periodiškai rašančių apie aikštę autorių, ir miestiečių, kuriems Lukiškių a. – kasdienio maršruto dalis, skatinanti detaliai apgalvoti naują jos scenarijų.

Dirbtuvių metu išryškėjo tiesiogiai į dirbtuves įsitraukiusių miestiečių poreikis parkui, žaidimo aikštelėms ir sportavimo erdvei. Surašome pagrindinius besikartuojančius motyvus:
• laisvai prieinamas geriamas vanduo ir fontanai.
• pievų poreikis. Pačios dirbtuvės vyko ant pievų, ir vis daugiau miestiečių ima suvokti pievų, ant kurių galima surengti iškylą, skaityti knygą ir tiesiog medituoti, privalumus.
• atsodinti gėlynus (pavyzdžiui palei takus) ir sutankinti krūmų žiedą aikštės centre.
• senus medžius dalyviai vertina ir gina. Siūlo pasodinti vaismedžius – ši idėja pastaruoju metu išsakoma vis dažniau.
• įrengti bėgimo takelius, žaidimo aikšteles.
Apibendrinant: dirbtuvėse aikštės naudotojai nori čia matyti parką, poreikis rekreacinėms zonoms mieste tik auga. Vykstant spartiems urbanizacijos procesams [ir nykstant baseinų, stadionų skaičiui ir žaliems plotams], rekreacinių zonų poreikis ateityje tik augs.

Šiuos rezultatus patvirtina ir kitų Laimikis.lt surengti veiksmų, kuriais buvo siekiama įtraukti aikštes naudotojus į dialogo lauko formavimą apie Lukiškių a., rezultatai. Gatvės blogo sesijos [2o12], kviečiančios aikštės naudotojus pasidalinti savo idėjomis apie aikštę; viešieji pokalbiai apie aikštę [2o13], siekiant užmegzti dialogą su įvairių interesų grupių atstovais, serija mikro-protesto akcijų [2o13], siūlėme miestiečiams anonimiškai pasidalinti savo replikomis apie aikštę, paliekant mažą transparantą Lukiškių a. Tai buvo reakcija į Kultūros ministerijai paskelbtą paminklo konkursą, kurio metu buvo aiškiai deklaruojamas atsiribojimas nuo miestiečių poreikių ir nuomonių [daugiau]. Jų pagrindu galime teigti, kad: rekreacinės zonos poreikis vilniečių artikuliuojamas labai aiškiai. Reprezentacinę funkciją atstovaujantys miestiečiai pasirengę svarstyti reprezentacijos formas, nors paminklų vizualizacijos jiems ir daro tiesioginį poveikį.

Proceso dokumentacija.
Nuotraukų autorė: Justina Gedvilaitė (Kamera)

Laimikis.lt naudojamas įrankis miestiečių nuomonių ir poreikių kartografavimui – Gatvės blogas.
Jau ne pirmus metus atlikdami apklausas dėl Lukiškių a. turime konstatuoti, kad pagrindinis vilniečių poreikis – ne reprezentacinė aikštė, o parkas su aikštelėmis vaikams ir galimybėmis įvairioms veikloms. Tai, kad aikštė yra žalia vilniečių nurodoma kaip pagrindinis aikštės potencialas. Geriamo vandens čiaupai, fontanas ir net baseinas – tarp geidžiamiausių objektų. Skulptūros ir paminklai? Aktualiems šios vietos naudotojams rūpi mažiausiai.

Daugiau nuotraukų:
Laimikis.lt facebook puslapio albume Co-urbanism 2015: open square workshop

Co-urbanism: bendradarbiavimo jungtys mieste” renginių serija skirta bendradarbiavimo tarp skirtingų veiklų sričių ir interesų grupių, kuriant miesto erdves. Renginyje dalyvauja taktiniai urbanistai, miesto planuotojai ir architektai, vietų bendruomenių, miesto administracijos ir ministerijų atstovai. Dirbtuvių ir renginio Co-urbanism iniciatorė: Jekaterina Lavrinec, (Laimikis.lt).

Susiję įrašai:
Lukiškių aikštė: ar bus išgirsti piliečių balsai? (Laimikis.lt)
We loose public spaces: micro-protest | Mes prarandame viešąsias erdves: mikro-protestas (Laimikis.lt)
Facebook event: Micro-protestas Nr. 1
Tavo Lukiškių aikštė | The square is Yours (Laimikis.lt)
Public spaces: talks | Du dialogai apie Lukiškių aikštę (Laimikis.lt)
Lukiškių aikštės projektas: Kai reikia kalbėti (Unė Kaunautė)

Susiję ankstesni straipsniai, reportažai, interviu | Related reportages, publications, interviews:
“Sprendimas dėl Lukiškių aikštės yra kompromisinis” [LRT, Ryto garsai, 2013-07-16; Gabija Narušytė, Deividas Jursevičius: Rolandas Palekas, Mindaugas Pakalnis, Jekaterina Lavrinec]
• Žinių radijas, 2o13 o8 o2: Lukiškių aikštė: valstybės iškilmėms ar miestiečių pramogoms [vedėjas: Ridas Jasiulionis; platus nuomonių ir pašnekovų spektras]
• LRT, Ryto garsai, 2013-07-16: “Sprendimas dėl Lukiškių aikštės yra kompromisinis” [vedėjai: Gabija Narušytė, Deividas Jursevičius; svečiai: Rolandas Palekas, Mindaugas Pakalnis, Jekaterina Lavrinec]
Lukiškių aikštė: ar bus išgirsti piliečių balsai? Delfi.lt, Nuomonių ringas, 2o13 o7 29
1st Baltic channel: Lithuanian news [in Russian]
Mikro-protestas Lukiškių aikštėje: aikštę – piliečiams, o ne paminklams! [15 min]

8 komentarai(ų) | comments »

  • Laimikis.lt (author) sako (said):

    Komentaras:

    Ne vieną kartą siūlėme vilniečiams pasidalinti savo Lukiškių pievų vizija (Gatvės blogo sesijos, Mikro-protestas, pagaliau pats septintus metus trunkantis Burbuliatorius), kol kas pagrindinis iššūkis – suprasti, kaip miestiečių nuomones ir pageidavimus paversti vizijos formavimo įrankiu, kuriuo naudosis architektai

    Viešosios erdvės – kone vienintelė galimybė užmezgti dialogą su kitų socialinių ir etninių grupių atstovais, ir ši galimybė užtikrina palankaus socialinio ir politinio klimato sąlygas. Todėl viešosios aikštės neturi būti komercionalizuojamos ar politizuojamos. Šiuolaikinių Europos miestų vystymo vizijų rengėjai tai puikiai supranta – pvz. sprendžiant iš Skandinavijos miestų planų paskutinių redakcijų.

    Verta skirti: viešosios erdvės reprezentacijas, į kurias “gražu žiūrėti” nuo pačių viešųjų erdvių, kurioje turi būti “patogu būti greta skirtingų žmonių”.

  • grassroot sako (said):

    labai teisingas sumanymas

  • LeoLai sako (said):

    Nors šį kartą maketo nedariau, bet tokių dirbtuvių reikia visiems, ir gyventojams, kad išreikštų savo norus, ir savivaldybei, kad įsiklausytų, ko reikia žmonėms. Geras startas! Linkiu plėtoti šį sumanymą toliau.

    P.S. Negaliu prisijungti su savo fb acc, taip ir turi būti?

  • Laimikis » Blog Archive » Co-urbanism: bendradarbiavimo jungtys mieste | Co-urbanism: points of cooperation in the city sako (said):

    […] metu išvystyto prototipo/sprendimo testavimas viešojoje erdvėje. Atnaujinimas | UPD: Dirbtuvių dokumentacija su komentarais • foto albumas [fb]. Moderatorė: Jekaterina Lavrinec (Laimikis.lt), bendradarbiaujant su […]

  • rio de žana sako (said):

    sergu už Lukiškių aikštę, mano šeimai tai viena patraukliausių vietų mieste. taip, šiuo metu trūksta suoliukų (bet anksčiau jų buvo dvigubai daugiau!), fontanas ir žaidimo aikštelė būtų privalumai. bet pati aikštė, žalia, atvira, su šešėliu, kviečianti ir smagi.

  • Laimikis.lt (author) sako (said):

    Press: Lukiškių aikštės atnaujinimo planas — įstrįgęs architektų ginčuose”:

    “Viems architektų grupėms nesutariant dėl Lukiškių aikštės atnaujinimo projekto, konkursą skelbusi Aplinkos ministerija kreipsis į Viešųjų pirkimų tarnybą, ar galima įgyvendinti geriausiais pripažintų architektų siūlomą pigesnį aikštės sutvarkymo variantą […]

    Pirmąją vietą aikštės sutvarkymo idėjos konkurse 2013-aisiais laimėjo Rolando Paleko vadovaujami architektai, antrosios vietos laimėtojai buvo Gintaro Čaikausko architektų grupė. Tolesni darbai įstrigo Vyriausybės atstovams nusprendus, kad planuojama aikštės sutvarkymo kaina – 40 mln. litų (11,6 mln. eurų) – yra per didelė.

    Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų.”

    Konkursą laimėję architektai Lukiškių aikštę siūlo sutvarkyti septynis kartus pigiau.

  • Laimikis » Blog Archive » Gera kurti kartu! | Happy Holidays! sako (said):

    […] for urban spaces together! Urbingo • Co-Design Workshops: Urban Furniture • Burbuliatorius • Co-Urbanism – these initiatives brought together people from different cities, countries and professional […]

  • Laimikis » Blog Archive » Co-urbanism meeting 2016 sako (said):

    […] 2015: • Co-urbanism pranešimai, • Co-urbanism viešoji paskaita: LaCol (Barselona); • Co-urbanism atviros aikštės dirbtuvės; • Co-urbanism taktinių iniciatyvų […]

Palik komentarą! |Leave your response!

Būk korektiškas! Be pykčio :)

Susikurk savo Gravatarą.

\