Į pradžią » Urban games & interventions

Explore Šnipiškės with Urbingo! | Video | Urbingo: Patirk Šnipiškes!

9 December 2017 3 komentarai(-ų)

Autorius: Laimikis.lt

Explore cities in details! Our urban games and research lab has developed this game as a key to cultural heritage and stories of the neighbourhoods. The very first version of it was devoted to the wooden Šnipiškės neighbourhood (Vilnius). You will find unique urban contrasts, textures and traditional lifestyles in this historical area. Saluts and loads of thanks to Beatričė Elena Umbrasaitė, who created this video! We take it to B-city Biennale of Urbanism and Architecture in Shenzhen / Hong-Kong. Now we know how Laimikis.lt sounds in Chinese Mandarin language: 莱米基斯. lt :) The topic of this year is Urban Villages, and vulnurable Šnipiškės fits this topic perfectly.

Miestas detalėse:) Mūsų žaidimų ir tyrimų laboratorijos sukurtas žaidimas Urbingo skirtas atrasti savo rajonų unikalumą ir skatina puoselėti kultūros paveldą. Pirmąjį Urbingo sukūrėme unikaliam ir trapiam medinių Šnipiškių rajonui, o jau šiais metais Alba Julijos (Rumunija) ir Liverpūlio (Didžioji Britanija) kultūros organizacijų ir savivaldybių kvietimų sukūrėme specialias versijas šiems miestams. Dėkojame video kūrėjai Beatričei, buvo įdomu kartu su ja keliauti gerai pažįstamo rajono takais ir atrasti naujų rakursų! Taip pat – dėkojame sudalyvavusiems šnipiškiečiams :) Šį filmuką vežame su savimi į Urbanizmo ir architektūros bienalę Kinijoje, kur pristatysime unikalų Šnipiškių rajoną. Šių metų bienalės tema – kaimai mieste, todėl buvome pakviesti Bienalės kuratorių pristatyti Šnipiškėse vystomas veiklas: čia surašyti dalyviai :) Dabar žinome, kaip kinų mandarinų kalba bus Laimikis.lt – štai kaip: 莱米基斯. lt :) Dėkojame Lietuvos ambasadai Kinijoje už palaikymą!

• Behance: Urbingo
• Facebook: UrbinGo (GoUrbinGo)
• Šnipiškės: photo-walk (o2)
• Contacts: Jekaterina.LavrinecETAgmail.com, JuliusETAlaimikis.lt

3 komentarai(ų) | comments »

  • KlasiškasVyras sako (said):

    Aš kažkaip vis maniau, kad Šnipiškės vieną dieną taps antru Užupiu, deja… :|

  • Laimikis.lt (author) sako (said):

    Netaps, nes:

    1) Deja, istorinį rajoną griauna greičiau nei mes spėjame parūpinti argumentus net neegzistuojančiam debatui apie Šnipiškių kultūrinę vertę (o Urbingo yra vienas iš tokių įrankių). Keli nauji objektai per metus mažoje teritorijoje.

    2) Esame sąmoningi gentrifikacijos scenarijaus atžvilgiu – todėl kur tik galime, sukuriame sąlygas gyventojams įsitraukti į sprendimų priėmimus dėl savo rajono. Tačiau: matome ir tai, kad nei viena iš rajone veikiančių bendruomene pasivadinusių organizacijų nesugeba nei parengti raštų statytojams nustatyta tvarka, nei galvoja, kaip užtikrinti tą savo teisę į rajono vystymą. Ir tam tikru momentu pamatai, kas sąlygoja džentrifikaciją: ne tik statytojų primityvumas (naudojimas schemos: “greitos pigios statybos – nuoma – pardavimas”), bet ir daugumos gyventojų pasyvumas.

  • Brasta sako (said):

    Gaila, kad Šnipiškės po truputį tampa daugiabučių kvartalu. Nors, kai pažiūri blaiviai, taip vienareikšmiškai išspręsti tokio lygio klausimo, kur interesų visokių ir labai daug, praktiškai neįmanoma.

Palik komentarą! |Leave your response!

Būk korektiškas! Be pykčio :)

Susikurk savo Gravatarą.