Į pradžią » Urban games & interventions

Public spaces: talks | Du dialogai apie Lukiškių a.

4 June 2012 10 komentarai(-ų)

Autorius: Jekaterina Lavrinec

We continue street blogging sessions, devoted to the reconstruction of Lukiškių sq. We have found that after the layout of the street blog was renewed (colors and design matter:), senior citizens rarely take part in it as the writers, they rather prefer the form of talks standing by the blog. One of the topic, which came out during these talk sessions concerns the re-conceptualisation of the traditional monuments and the possibilities to re-conceptualize the traditional form of monuments and to turn memories into tactile and dynamic experience.

Gegužės pradžioje pradėjome rengti Gatvės Blogo sesijas Lukiškių aikštėje, kad padrąsintume miestiečius reikšti nuomones apie aikštės rekonstrukcijos projektą bei dalintis savo idėjomis apie aikštės potencialą. Bandėme kurti alternatyvą monologiniam stendui, įrengtam Gedimino pr. prie pat aikštės: jame eksponuojamas šeštąjį aikštės rekonstrukcijos konkursą laimėjęs projektas, tačiau nėra galimybės reaguoti į pamatytus vaizdus.

Greta įrengtame “Gatvės bloge” aktyviausiai nuomonę reiškia jaunimas (paskutinis blogo atnaujinimas buvo itin spalvingas ir trikdo vyresnio amžiaus žmones): visi kaip vienas nori fontano, kai kas iš žinučių autorių siūlo fontaną patalpinti aikštės centre.

Vyresnio amžiaus praeivius tenka kalbinti – šiuo atveju Gatvės Blogas yra geras pretekstas pokalbiui užmegzti. Žemiau pateikiame gegužės 19 d. įvykusius trumpus pokalbius su dviem senjoromis – jie vyko vienas po kito ir atskleidžia poreikių, adresuojamų Lukiškių aikštei, įvairovę. Statistiškai su didele persvora laimi poreikis rekreaciniam scenarijui, kuris pačių miestiečių neretai priešpastatomas reprezentacinei aikštės funkcijai. Respondentų nefotografuojame.

Pirmoji senjora, priėjusi prie Gatvės Blogo su tylia drauge. Ji paskelbė dainą “Gatvės grojarašyte”.
Laimikis: Lauksime “Burbuliatoriuje”, ateikite su drauge :)
Senjora: Aš ir anūką atvesiu!
L: Gerai! Girdėjau, kad centre gyvenančios šeimos skundžiasi vaikų aikštelių trūkumu…
S: Na, mes Lazdynuose gyvename, bet taip, vaikų aikštelių trūksta. O tos, kur yra, stovi tuščios…Bet yra dvi, pavažiavus toliau. Viena su žole, kita su akmenimis, vaikams tai labai gerai, jie neprisiuosto to smėlio. Mes į tą su akmenimis einame.
L: O ką galvojate apie Lukiškių aikštę?
S: Maniškis (anūkas) toks chuliganas, visur prisirankioja to smėlio, po to vos išplaunu! O juk tas smėlis ir plaučiuose lieka. Aš ir pati, kai einu į stotelę, per aikštę neinu, o tai po to tas gruntas ant batų lieka, nenuplausi.
L: Tai ką, siūlytumėte išgrįsti aikštę?
S: Tos pievos gerai…bet smėlio geriau, kad nebūtų, vaikams bus geriau žaisti.
L: Na tai galėsite ant pievos įsitaisyti :)
[Senjora šypsosi, pažada, kad ateis, ir mes atsisveikiname]

Smulkutė raudonskruostė senjora su skarele ir tulpių puokšte, priėjo, susidomėjusi Gatvės Blogu.
Laimikis: Renkame nuomones apie Lukiškių aikštę. Įdomu, kas, Jūsų manymu, čia turėtų būti? Kaip siūlytumėte sutvarkyti aikštę?
Senjora: Turi būti paminklas. Mums senai jį žadėjo.
L: Kaip jis turėtų atrodyti?
S: Nežinau, bet paminklas turi būti.
L: O kokie paminklai Vilniuje jums patinka?
S: Man labai gražus paminklas kunigui Broniui Laurinavičiui ir tas kur prie Seimo, šaulys ar angelas. Kas gi jo autorius? Aš visada išsirašau autorių vardus… Taip teisingai pavaizduotas tas kunigas, kaip jis tą kryžių neša. Ir dar vienas paminklas tremtiniams priešais Lukiškių aikštę, iš akmenų gražiai rankomis sudėtas. Aš pati buvusi tremtinė, dar vaikas buvau… Paminklas turėjo būti padovanotas Jakutijai, kur ir mes buvome išvežti, bet jie nepriėmė, pasidavė Putinui.
L: Vadinasi, jau turime vieną paminklą.
[Senjora šypsosi ir tyli]
Laimikis: Apie Lukiškių aikštę yra įvairių nuomonių, kas čia galėtų būti. Pavyzdžiui, manome, kad žalia aikštė skirta poilsiui, kviečiame miestiečius kartu pūsti muilo burbulus.
Senjora: Ir jaunimas gali čia būti, bet centre turi būti paminklas žuvusiems.
L: Ateikite į “Burbuliatorų”, anūkų atveskite, su draugėmis ateikite.
S: Mano anūkė su manimi niekur neina, jai šešiolika metų.
[Senjora dalinasi prisiminimais apie ištremtus artimuosius, prieina nauji Gatvės blogo skaitytojai-rašytojai, senjora atsisveikina].

Gyvi pokalbiai su tais, kas anksčiau mums buvo tik abstraktūs oponentai, privertė susimąstyti. Manome, kad oficioziniai paminklai paverčia aikštes tik proginiais traukos centrais, prie kurių apsilankoma kelis kartus per metus. Žinome, kad gyvos viešosios erdvės, o ne paminklai – tai geriausias miesto arba valdybės reprezentavimo būdas. Tačiau kai prieš tave stovi žmogus, kuriam paminklas yra gyvos atminties apie artimuosius išraiška – supranti, kad negali atimti iš jo vilties matyti aikštėje tos atminties simbolį. Ką būtina daryti – tai kalbėtis apie skirtingas atminties formas ir apie tai, kad atmintis nebūtinai turi būti sutingusi, ji gali būti šilta, judanti, prie atminčiai atstovaujančių objektų neretai prisiliečiama, kaip prie artimo žmogaus (ar pastebėjote, kaip elgiasi žmonės kapinėse? Dažnas glosto antkapinius paminklus). Kviečiame prisijungti prie mūsų pilotinių pokalbių aikštėje (kontaktai susisiekimui), būname kelis kartus per savaitę. Taip pat panašu, kad verta surengti paminklų formoms skirtą diskusiją.

ps.
Kadaise su kolegomis-architektais per archicecho organizuotas Klaipėdos skulptūrų parkui skirtas dirbtuves bandėme rekonceptualizuoti pačios atminties formas, parodydami, kad pats monumentas gali būti dinamiškas, o prisiminimas gali būti įgyvendintas per apeigą, t.y. judėjimą parko (arba aikštės) erdvėje.

10 komentarai(ų) | comments »

  • Ten ir atgal sako (said):

    Net gaila, kad neįrašėte balsų :-) Spėju, ypač kas turi mažų vaikų, visom keturiom “už” žalių pievų išsaugojimą ir minkštesnę aikštės dangą. Nuo paminklo man asmeniškai nei šalta nei karšta, bet jeigu jį įrengus turėsime dar vieną Kudirkos skverą (turiu omeny išgrįstą aikštę, kuri labiau tenkina suaugusių poreikius, bet ne vaikų), kam reikalinga dar viena šalta erdvė su pretenzija į pompastiką?

  • kadabra sako (said):

    “labai gražus paminklas kunigui Broniui Laurinavičiui” – kiekvieną kartą, kai tenka pro jį eiti, galvoju KODĖL? ar Vilniuje tik Romualdas Kvintas supranta, kaip skulptūra veikia vietą, kurioje ji įrengta?

  • Bastė sako (said):

    Žinote tokia guminė danga vaikų aikštelėse užsienyje? Ji minkšta ir šilta, iš tolo atrodo kaip smėlis. Aš sutinku, kad ir paminklas gali (ir turi) būti kitoks, ir danga…

  • sewa sako (said):

    užskaitau idėją! man dažnai būna, pamatai tuos rekonstrukcijos planus, bet savo nuomonę nors tu ant tų pačių rekonstrukcijos planų rašyk :D

  • Laimikis » Blog Archive » WEB_0: Street Blog | Gatvės Blogas sako (said):

    […] Jis keliauja po miestą. Vilniuje jį dažniausiai galima buvo prie Gedimino 9 laiptų, taip pat prie Lukiškių aikštės, Kaune – Laisvės alėjoje, o Stirlinge (UK) “Gatvės Blogas” buvo pritaikytas […]

  • Laimikis » Blog Archive » Lukiškių sq. We loose public spaces: micro-protest | Mes prarandame viešąsias erdves: mikro-protestas sako (said):

    […] Tavo Lukiškių aikštė | The square is Yours Public spaces: talks | Du dialogai apie Lukiškių aikštę Share it […]

  • so_nia sako (said):

    “oficioziniai paminklai – prasta investicija, mat jie paverčia aikštes tik proginiais traukos centrais, prie kurių su vėliavomis apsilankoma kelis kartus per metus. Tokių vietų mūsų mieste jau pilna, laikas galvoti apie gyvų viešųjų erdvių kūrimą.”

    pilnai pritariu!!! negaliu patikėti, kad Lukiškių aikštę išgrįs, mano manymu, ją reikia tik aptvarkyti, bet pievas būtina palikti.

  • Laimikis » Blog Archive » Lukiškių aikštė: ar bus išgirsti piliečių balsai? sako (said):

    […] Related posts: • We loose public spaces: micro-protest | Mes prarandame viešąsias erdves: mikro-protestas • Facebook event: Micro-protestas Nr. 1 Tavo Lukiškių aikštė | The square is Yours • Public spaces: talks | Du dialogai apie Lukiškių aikštę […]

  • Laimikis » Blog Archive » Street messages and objects | 209, sūpynės, mikro-protestas sako (said):

    […] Related posts: • Lukiškių square: representation vs. recreation | Lukiškių aikštė: ar bus išgirsti piliečių balsai? • We loose public spaces: micro-protest | Mes prarandame viešąsias erdves: mikro-protestas • Facebook event: Micro-protestas Nr. 1 Tavo Lukiškių aikštė | The square is Yours • Public spaces: talks | Du dialogai apie Lukiškių aikštę […]

  • Laimikis » Blog Archive » Co-urbanism: public space workshop | Co-urbanism: Lukiškių a. dirbtuvės sako (said):

    […] been initiating to activate the users of the square since 2o12, arranging Street blogging sessions, public dialogues, and a series of […]

Palik komentarą! |Leave your response!

Būk korektiškas! Be pykčio :)

Susikurk savo Gravatarą.