Į pradžią » Urban games & interventions

Workshop: Graffiti Kūrybinės Dirbtuvės

9 April 2010 8 komentarai(-ų)

Autorius: Julius Narkūnas

It’s a reportage on the Graffiti Workshop series at Goethe-Institut Vilnius, which brought together graffitist, urban artists and researchers to share their perspectives on street art, to develop skills in creating characters and to discuss, how to use urban elements productively and how to arrange a space for interaction with passers-by (that is the topics, which are going to be presented in the framework of this event by Laimikis team). The event was initiated by Graffiti.lt [Reportage on the second workshop is here].

Juk ne kasdien gauni progą pamatyti graffitininkus diskutuojančius konferencijų salėje, kur stovi didžiulės lentynos knygų, ekranas, stalai sustatyti ratu, o ant konferencijų bloknoto rodomi graffiti stiliaus pavyzdžiai ir, tikrąja to žodžio prasme, mokoma paišyti ant sienų.

Ketvirtadienį prasidėjo pirmas tokio pobūdžio Vilniaus graffiti bendruomenės įvykis (tiesiog workshopu jo pavadinti nepavyktų). Jį organizavo Graffiti.lt iniciatoriai Tomas (Cuba) ir Julijus.

Siekiant efektyvesnio dalyvavimo, į kūrybines dirbtuves pateko ne visi. Apie 15 įžanginės dalies dalyvių ir dar tiek pat žiūrovų apsėdo apskritą stalą Goethe Institute (Vilnius).


Paskaitų ir kūrybinių dirbtuvių seriją įžiebė vienas iš graffiti.lt iniciatorių ir kūrėjų – Tomas (Cuba).
Po trumpų kalbų apie  graffiti istoriją dalyviai pažiūrėjo filmą BOMB IT, kuriame buvo atskleistos pagrindinės graffiti kultūros temos: (ne)legalumas, išliekamoji vertė,  protestas ir saviraiškos laisvė, realūs pavojai, su kuriais susiduria žymiausi gatvės menininkai ir graffitininkai.

Filmas sukėlė nemažai minčių pamąstymui. Todėl antroje renginio dalyje užsikūrė aktyvi diskusija apie graffiti padėtį Lietuvoje, kriminalinę graffiti kultūros pusę ir savivaldybės požiūrį į šios kultūros bendruomenės veiklą.

Žodžių apie spragas savivaldybės kovoje su grafferiais nestokojo ir  patyręs dalyvis Gabrielius Liaudanskas (Svaras). Jis pateikė pavyzdį kaip prieš 25 metus milicija elgėsi su pankais ir kaip šiandien subkultūras nori matyti viesto valdžia.

Savo gyvenimiška graffitininko patirtimi dalinosi charakterių mokytojas šiose kūrybinės dirbtuvėse Aleksandras Kochkinas. Pamažu į pokalbį įsitraukė kiti dalyviai.

Prie lentos išėjo du autoritetingi Lietuvos graffiti meistrai: Edgaras (EKU) ir Darius (Ders). Vaikinai turėjo ką papasakoti.

Supažindino su pagrindiniais graffiti stiliaus šriftais. Išsamiai paaiškino kas yra “tagas”, kur ir kaip jis dedamas, kaip “bombinama” ir tt.
Nemažai pasakojo apie savo patirtį, parodė įspūdingų pavyzdžių.

Po šios paskaitos vyko tokia pat aktyvi klausimų-atsakymų sesiją, palaipsniui perauganti į diskusiją.

Atmintyje įstrigo pasisakymai apie tai, kad jaučiama pagarbą privačiam turtui ir architektūros paminklams; apie gerą įstatymų išmanymą ir konstruktyvius kelius kaip galima “pramušti” leidimą legaliems sienų dažymams.

Dalyvavimas šioje diskusijoje pakeitė mano suvokimą apie graffiti ir gatvės meno padėtį Lietuvoje į gerąją pusę. Neslėpsiu – jautėsi, kad kai kuriems piešėjams pritrūksta minčių, kaip išnaudoti miesto erdves ir  naujų būdų kaip instaliuoti objektą gatvėje. Tačiau su tuo galingu kūrybiniu potencialu ir įgūdžiais, kuriuos turi mūsų graferiai, tai bus greitai įveikta :)

¨¨°¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨°¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨°¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨°¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨°¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
GRAFFITI KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS

Renginys vyks balandžio 15, 22 ir 29 dienomis.

Mums bus didelė garbė kitą ketvirtadienį (balandžio 15 d.) sudalyvauti šiame renginyje ir vesti paskaitą apie miesto kaip medijos panaudojimą ir komunikacinę gatvės meno pusę. Po paskaitos tikimės gero oro, nes suplanuota dalis vyks po atviru dangumi :) Visa informacija plakate.

8 komentarai(ų) | comments »

  • Mantas sako (said):

    natidaro plakato. prašau atsiųskit emailu info :}

  • Roberta Beatričė sako (said):

    geeras :)) mes su Saša iš vieno kiemo. žinau kad jis paišo bet blyn taip niekad ir nepagavau kad parodytų. šaunuolis !

  • wr sako (said):

    registriacija buvo iki balandžio 4 (graffiti.lt), per vėlai paskelbta

    man patinka spalvingi ir ne tik su raidėmis graffiti ant apleistų pastatų, tvorų. Labai nepatinka keverzojimai (6 nuotrauka) ant senovinių gražių ar ką tik restauruotų ir perdažytų pastatų. Gal ten yra ir skirtingi stiliai ir sudėtingos technikos, bet man estetiškai tai neatrodo gražu, tai neįsikomponuoja į bendrą vaizdą. Galbūt tokių tagų? esmė ir yra sukelt pasibjaurėjimą (kaip protestas), juk menas kai kada turi būti provokuojantis ir nepatogus, bet kai jis gadina kitą meną (architektūra), to negaliu priimt. Tai man tik vaikėzų ***pių pasimatavimas, kas daugiau savo niką mieste pripaišys. Tokia pat nuomonę turėjau ir kai man buvo 18.

  • Laimikis.lt sako (said):

    Mantai, ačiū, ištaisėme!

    Beatriče, aha, jie laikosi incognito: kai JN klausė apie tokius du rutulius, kuriuos sutinka visur mieste, pasirodė, kad tai kažkas iš esančių salėje, bet neišsidavė :]

    wr, šį kartą buvo nuspręsta daryti pusiau uždarą renginį, kad dirbtuvės būtų efektingos. Bet manau, tai tik pradžia. Dėl grožio – pasirodė, graffitininkai turi savo kodeksą, pvz. neterlioti senamiesčio sienų, tik deja, ne visi jo laikosi.

  • 356 sako (said):

    Džiugu, kad tokie renginiai vyksta, aš ir pats norėčiau nueiti :-)

  • Laimikis » Blog Archive » Graffiti @ VCUP sako (said):

    […] Graffiti workshop @ Goethe Institute Share it […]

  • Laimikis » Blog Archive » Graffiti Kūrybinės Dirbtuvės II sako (said):

    […] įspūdžių iš pirmo Graffiti Kūrybinių Dirbtuvių  užsiėmimo praėjo kiek daugiau nei trys savaitės. Per tą laiką įvyko dar trys susitikimai Geothe […]

  • Laimikis » Blog Archive » Urban Projects: BEEpart sako (said):

    […] Related posts: Graffiti workshop: o1 & o2, Gediminas ave.: reanimation | Gyvuok, Gedimino prospekte Share it […]

Palik komentarą! |Leave your response!

Būk korektiškas! Be pykčio :)

Susikurk savo Gravatarą.

\