Į pradžią » Urban games & interventions

Artivism: Lena Krasit (Belarus)

19 November 2012 7 komentarai(-ų)

Autorius: Jekaterina Lavrinec

Lena Krasit” is a team of urban artivists from Minsk (Belarus), who arrange interventions and social experiments in public spaces. We met Oleg and Roma while co-leading the workshop on art interventions in public spaces (“City Says”) in Vilnius. The crew shared their impressions about the city and talked about the “kitchen” of urban interventions they have arranged in Minsk.


Lena Krasit archyvas

“Lena Krasit” – komanda aktyvistų iš Minsko, kurie įgyvendina intervencijas į viešąsias erdves ir inicijuoja socialinius eksperimentus. Susipažinau su jais kūrybinių dirbtuvių (“City Says”), skirtų meninėms intervencijoms, metu – kartu padėdavome dirbtuvių dalyviams vystyti intervencijų scenarijus ir juos įgyvendinti. Pasinaudojau proga pakalbinti Olegą ir Romą apie Vilnių (tai buvo jų pirmojį išvyka į mūsų miestą) ir jų darbo su viešąja erdve metodus. Štai keletas jų intervencijų:

Birthday Party: idėja – apgyvendinti arką ir organizuoti šventę. Reikalingas kilimas, liustrą, paveikslai ir kiti jaukumo suteikiantys elementai. Rezultatas – paprastų elementų dėka viešoji erdvė paverčiama namine aplinka.

BomzheLena: užduotis – išgyventi gatvėje tris dienas, remiantis tik praeivių pagalba, su savimi pasiėmus tik miegmaišius. Užduotis pavyko. Pasak dalyvių, iš šio eksperimento jie pasimokė, kad nepažįstami žmonės linkę padėti, ir išgyventi gatvėje – realu. Video su eksperimento dalyvių komentarais ir patarimais (pvz. kur susirasti maisto kol dar nepraradote padoraus įvaizdžio, kaip nemokamai naudotis metro ir kur išsimiegoti, rusų k.) – čia.

Lena prieš!: kova prieš reklamą viešajame transporte – šiuo atveju, prieš reklamos transliavimą per metropolitene įrengtus ekranus. Paeksperimentavę su pulteliais, Oleg ir Roma suprato, kad gali tiesiog išjungti tuos ekranus. Netikėtas ir paprastas sprendimas.

Geltonas inkilas (Грачи прилетели): spalvinga intervencija – vienas būdų pažadinti keleivius nuo snaudulio. Priemonė – geltonas inkilas, įrengtas metro vagone.

Laimikis: Kaip patiko Vilnius, kur spėjote užsukti tarp dirbtuvių, ar kokie nors objektai įkvėpė intervencijoms? O gal slapčia jau ką nors įgyvendinote?
Oleg (Lena Krasit): Dirbtuvių metu neturėjome laiko viską detaliai apžiūrėti, tačiau miestas kietas! Paliko įspūdį paminklų kiekis. Kai kurie tokia negrabūs, kad intervencijoms tikrai įkvepia ) Patekome į įdomų skvotą, kur net teko pernakvoti.
Roma (Lena Krasit): Gaila, neturėjome laiko ką nors įgyvendinti. Įvertindamas tai, ką mačiau Vilniuje, galiu pasakyti: sėdėti sudėjus rankas Vilniuje neįmanoma. Labai daug įdomių pastatų, daugybė apleistų statinių, daug meno objektų ir gražių žmonių. Man, atvykusiam iš Minsko, nuo laisvės atmosferos gatvėse tiesiog guolius nurovė.

Laimikis: Tada sukame prie jūsų intervencijų. Nuo ko pradedate, vystydami intervencijas į viešąsias erdves, nuo vietos ar nuo idėjos?
Lena Krasit: Vis dėlto idėja pirminė. Dažniausiai ateina į galvą idėja, ir tik tada žvalgomės, kur ją įgyvendinti. Bet kartais idėja neatskiriama nuo vietos. Pavyzdžiui, sugalvoję įrengti pisuarą perėjoje, ėmėme ieškoti tinkamos perėjos. O kai sugalvojome apgyvendinti arką, teko ilgai ieškoti vietos. Minske nedaug arkų, ir savąją svajonės arką atradome atsitiktinumo dėka. Ji buvo viskuo ideali, bėda buvo tik ta, kad joje matėsi lentelė “Milicijos punktas”.


Pisuaro įrengimo procesas (Lena Krasit archyvas)

Laimikis: Papasakokite apie praeivių reakcijas.
Oleg: Kartais atrodo, kad dažnam praeiviui geltonas inkilas metro vagone arba raudonas pisuaras perėjoje – toks įprastas dalykas, kad jie praeina net nekreipdami į juos dėmesio. Bet juo maloniau aptikti, kad kai ką tavo darbai užkabina. Pasitaikydavo momentų, kai žmonės padėdavo priklijuoti atsiklijavusias dekoracijas.

Laimikis: Koks rekordiškai trumpiausias ir ilgiausias jūsų objektų, patalpintų viešojoje erdvėje, egzistavimo laikas?
Lena Krasit: Matyt trumpiausiai išbuvo inkilas metro. O apie rekordiškai ilgiausią laiką nežinome ) Juk tik pabaigę įrengti objektą, beveik iš karto dingstame. Mums atrodo, kad ilgiausiai išsilaikė arka, ji išliko iki kitos dienos. Bet iš tikrųjų nežinome.

Laimikis: Kaip nusprendžiate, kad intervencija pavyko?
Lena Krasit: Jeigu pavyko įgyvendinti, vadinasi jau tam tikra prasme ji pavyko ) Sakome tai todėl, kad didžiausia dalis intervencijų taip ir lieka žmonių galvose ir neišeina į tikrąjį gyvenimą. Galbūt kaip kriterijus galima išskirti miestiečių reakciją, kiek ilgai išgyveno intervencija ir kiek buvo skirta jėgų, o taip pat dokumentacijos kokybė. Nors vienareikšmiško atsakymo neturime.


Arkos “apgyvendinimo” procesas, Lena Krasit archyvas

Laimikis: Kaip atrodo, ką intervencijos ir akcijos keičia mieste?
Lena Krasit: Mums atrodo, kad sėkminga intervencija ištraukia savo žiūrovą iš įprasto rato, pakeičia jo požiūrį į tikrovę. Smagu, kai atsiranda žmonių, kuriuos įkvepia tavo idėjos, ir ima patys permąstyti savo aplinką.

Laimikis: Įmeskite porą nuorodų į įdomiausias intervencijas.
Lena Krasit: gatvės menininkas Spy, o dar patinka grupės “Voina” akcijos, pavyzdžiui, ši. Mus dažniausiai žavi darbai, kurių įgyvendinimas paprastas, bet jie radikaliai keičia erdvę. Negaliu prisiminti autoriaus… Kai užpilus dažams ant kelio, mašinos ėmė nevalingai “piešti” paprastus ornamentus savo padangomis. Pamatę šias nuotraukas, apsikabinome ir apsiverkėme. Juokauju.

Laimikis: Ar pasitaiko, kad norėtumėte pakartoti ir peržaisti kokias nors savo akcijas?
Lena Krasit: Savo veiklos rezultatu laikome labiau video, nei patį procesą. Todėl jeigu ir norime ką nors keisti, tai greičiausiai filmavimo rakursą, apšvietimą ir panašius dalykus.


Lena Krasit archyvas

Laimikis: Jeigu patys imtumėte iš savęs interviu, ko paklaustumėte?
Lena Krasit: Lena, nori padovanosiu tau dirbtuves miesto centre? Beje, patalpų dirbtuvėms neturime, todėl gaminame savo darbus rūsyje, apleistuose pastatuose, draugų garažuose, virtuvėje, ir panašiai.

Laimikis: Ir dar, spėju, periodiškai sulaukiate klausimo, kodėl – “Lena Krasit”?
Roma: O aiškaus atsakymo neturime. Ieškodami pavadnimo, siekėme, kad jis būtų prasmingas. Tačiau visi variantai buvo prasti. Tada Oleg pasiūlė sugalvoti ką nors paprasto, liaudiško. Taip atsirado Lena. Ir kadangi Lenai reikėjo pavardės, atsirado Lena Krasit. Štai tokia istorija.

Lena Krasit: blogspot & vkontakte & youtube


Lena Krasit archyvas
……………………………………………………………………………………..
Daugiau pokalbių su gatvės menininkais ir miesto aktyvistais:
Street texts / Gatvės tekstai: Agon_noga
Little free library / Bibliotekelė: Milda

7 komentarai(ų) | comments »

  • zhenia sako (said):

    БомжеЛена меня зацепила! Я никогда не думал про банки как источник питания :))) Но надо будет присмотреться ;) Удивился и тому, что в гардероб оказалось так легко проникнуть!

    Из этих лайфхаков у нас работать будут не все, но идея посмотреть, что получится, если выйти в город на несколько суток без денег достойна повтора! :)))

  • CTZN sako (said):

    Tu ten atsargiau, zhenia, Vilniuj jau yra tokių kaip tas su dredais :D
    man patiko Lenos braižas. iki paskutinio momento pagrindinį akcentą laiko maišelyje, vidury dienos tyliai rūpinasi tik dekoracijomis, o po to tokie voilà!

  • Vita Vel sako (said):

    Geri video, nuotaikingas garso takelis, idomu stebeti procesa.

  • squiee sako (said):

    аптэка labai stilinga)
    linksmai rebiatos darbuojasi!

    ir ar, idomi pastaba del paminklu, man irgi keista, kad vilniuj nauji paminklai nors ir maziau pompastiski, bet vis dar tokie pat oficialus kaip ir sovietmecio skulpturos

  • Raštelis | Note: we have moved to Laimikis.lt « Laimikis.lt sako (said):

    […] meną viešosiose erdvėse ir bendruomeninius meno projektus. • interviu su miesto aktyvistais ir gatvės menininkais, o taip pat dizaineriais ir kitais […]

  • Laimikis » Blog Archive » Workshop: City Says | Prijaukinti vamzdį sako (said):

    […] are students from Belarus, some of whom study in Vilnius for several years. Tutors: “Lena Krasit” group, Jekaterina Lavrinec (Laimikis.lt), Sergej […]

  • aurelija sako (said):

    Labai įdomu, super!

Palik komentarą! |Leave your response!

Būk korektiškas! Be pykčio :)

Susikurk savo Gravatarą.