Į pradžią » Other

Tel Avivo sienos – polilogo vieta

26 February 2010 4 komentarai(-ų)

Autorius: Laimikis.lt

Here comes a photo set of Tel Aviv street art from Daiva Repečkaitė (Tel Aviv). ||
Daiva Repečkatė siunčia reportažą apie Tel Avivo gatvės meną.
Jei norite sužinoti daugiau apie šį miestą, užsukite į autorės blogą.

Tel Avivas didžiuojasi laisva ir bohemiška atmosfera, todėl kasmet į jį plaukia minios jaunuolių, bėgančių nuo labiau įpareigojančio ar nepakankamai audringo gyvenimo Jeruzalėje ar mažesniuose miestuose. Daugelis atvyksta į Tel Avivą su įsitikinimu, kad šis miestas leis kūrybiškai save išreikšti. Nenuostabu, kad laisviau jaučiamasi reiškiant politines idėjas, ironizuojant apie visuomenę ar tiesiog pristatant praeiviams savo kūrybą. Tel Avivo pastatų sienos tampa erdve įvairiam gatvės menui, žodiniams ar vaizdiniams pareiškimams ir… pokalbiams.

Miesto erdvė palyginti noriau įsileidžia gatvės meno formas galbūt dėl to, kad, išskyrus paveldosaugininkų saugomą vadinamąjį Baltąjį miestą (centre esančias ištisas šviesiais Bauhaus stiliaus namais nusagstytas gatves) ir naujuosius plieno ir stiklo rajonus, daugelis namų gana seni ir, ypač pietinėje miesto dalyje, pagal europietiškus standartus kiek apšepę. Todėl sienų tapyba – ne toks jau retas išsisukimas iš padėties, kai norima reprezentatyviai pristatyti nereprezentatyviame name įsikūrusią įmonę.

Nors Tel Avivas sienų tapyba negali lygintis su, pavyzdžiui, Lyonu Prancūzijoje, iš aplinkos išsiskiriantys namai traukia praeivių akis. Štai menininkas Rami Meiri savo namą miesto centre, populiarioje pasilinksminimų vietoje, savo namą pavertė vientisu meno kūriniu.

Tačiau daugybė piešinių ir lipdukų atsiranda ir ne ar ne vien savininkų iniciatyva.

Tarp kviestinių ir nekviestinių gatvės meno apraiškų įsispraudžia ir visame mieste pasikartojantys personažai.

Kaip ir kitur, daug dažniau nei meninėmis priemonėmis idėjos ant sienų reiškiamos tekstu. Visame Izraelyje paplitęs populiarus patriotinis grafiti, susidedantis iš didelės Dovydo žvaigždės ir užrašo „Izraelio tauta (te)gyvuoja“ patinka ne visiems telaviviečiams. Kai kurie kviečia patriotus į dvikovą ir prideda: „… sapnuose“ arba „… kol kas“. Kiti priklijuoja savo „pranešimą“:


… Arba paverčia šūkį pašaipiu piešinėliu:


Beje, ironiškai iškraipyti grupių pavadinimai pastarosiomis dienomis itin populiarūs ir atsiranda vis daugiau gatvių.

Tekstu siunčiamos ir politinės „žinutės“. Įvairių piešinių ir užrašų autoriai „kalbasi“ ir papildo vienas kito paliktus ženklus, ginčydamiesi, kam priklauso galutinė teisė išbaigti kūrinį.


O, pavyzdžiui, šios žinutės autorius kažkodėl lotynišku alfabetu judėjams linki gerų naujųjų metų (pagal religinį kalendorių).


Galiausiai tekstas, piešiniai ir, atrodo, nė vienam mieste neišvengiami „tagai“ susilieja į miestietiškus raizgalynus.

Tekstas ir piešiniai yra tapę neatskiriamomis populiariausių Tel Avivo viešųjų erdvių dalimis.

Jų įtaigumą įvertino ir religinės grupės. Pavyzdžiui, taip reklamuojasi vadinamoji rabi Nachmano sekta, propaguojanti džiaugsmingą ir šventišką Breslovo judaizmą ir išgarsėjusi šokiais gatvėse (užrašas – jų religinė mantra apie rabi Nachmaną).


Piešiniais, lipdukais ir užrašais autoriai išreiškia ne tik politinę ar socialinę kritiką ar savo kūrybinius polinkius, bet ir meilę miestui.

Autorės tinklaraštis: Wonderland

4 komentarai(ų) | comments »

  • kadabra sako (said):

    Kai kurie graffiti labai originalūs, gaila tik, kad daugiau vietos užima beveik tagai… O šiaip pozityvu :)

  • 765 sako (said):

    labiausiai sužavėjo nuotrauka su gyvais muzikantais ir tas graffiti su paukščiais :-) atrodo, mačiau jį ir tel avivo graffiti bloge.

  • zhenia sako (said):

    Tik dabar supratau, kad jie turbut taggina is desines i kaire :D Autores komentaru deka pradedi kitaip ziureti i tuos tagus, bet is pirmo zvilgsnio uzkabino tik paukstis.

  • Bubble sako (said):

    Good set of images.

Palik komentarą! |Leave your response!

Būk korektiškas! Be pykčio :)

Susikurk savo Gravatarą.

\