Į pradžią » Urban games & interventions

Socialinė – meninė akcija „Žmogus – dėžė?“

23 June 2013 4 komentarai(-ų)

Autorius: Aleksandras-Raimondas

On June 20th in Vilnius showed up social action/open street exhibition with big photos on city walls called “Is MAN a BOX?” questioning about the stereotypes we are giving to people. These stigma is for whole life? is it temporary? can the man change?

Birželio 20 dieną Vilniaus miesto gyventojus ir svečius nustebino miesto erdvėse pasirodę socialinės akcijos „Žmogus – dėžė?“ fotoportretai. Įvairiausių žmonių portretais norėta pasakyti, kad drabužiai, statusas, adresas, problemos – visa tai laikina, visa tai tik išorė. Kiekvienas esame unikalus ir turime potencialo keistis.
Siena prie ŠMC. Rūdininkų g. A.R.Bielskio darbas

Klausdami, ar žmogus yra dėžė, akcijos organizatoriai kalba apie žmogaus stigmatizavimą, išankstines nuostatas. Žmogus yra dėžė(?) – į visuomenės normas ir stereotipų bei išankstinių nuostatų suformuotas ribas turintis sutilpti gyventojas? O tas, kuris neatitinka „sėkmingo piliečio“ paveikslo, yra „supakuojamas į dėžę“ ir  surūšiuojamas pagal tam tikras etiketes: „benamis“, „užsienietis“, „alkoholikas“, „bedarbis“, „narkomanas“ ir nukišamas į tamsų kampą, kad netrukdytų? Ar žmogus visgi nėra dėžė? – jis unikalus asmuo su savo vardu ir gyvenimo istorija nepaisant savo užimamo statuso, adreso, kuriuo gyvena, kaip blogai ar gerai jam sekasi, kokioje situacijoje jis šiuo metu yra, su kokiomis problemomis susiduria?

Namas prie LMTA. Kosčiuškos g. 6.
Is MAN a BOX? – is he just a citizen who has to fit within the limits shaped by society’s norms, stereotypes and prejudice? And what if he doesn’t fit within the image of “successful citizen”? Is he then simply packaged to the box according to certain label: “homeless”, “alien”, “alcoholic”, “unemployed”, “junkie”, “…” and put aside to not interfere with the “normal” ones?
Clothing, status, address, problems – it’s all temporary, it’s all just a surface. We are each unique and have the potential to change!
Gedimino pr. su V. Kudirkos g.

Or MAN is not a BOX? – is he a unique person with his name, a story of life, in spite of his social status, the address where he lives, how good or bad he is doing, in what situation he currently is, what problems faces?
Liubarto g. prie tilto važiuojant iš Žvėryno.
Malūnų. g. Užupis
Bokšto g.

…………………………………………………….
Aurelija D. -Pagr. Organizatorius
A. Raimondas B. – Organizatorius ir Fotografas
Marius R. – Fotografas
……………………………………………………
Daugiau informacijos galima rasti:
https://www.facebook.com/ZmogusDeze

4 komentarai(ų) | comments »

  • wr sako (said):

    Mačiau užvakar sieną prie ŠMC:) Paskaičiau dabar ką tai turi reikšti ir ne velnio man tokios idėjos nekilo žiūrint į nutoraukas. Kadangi tam, kad suprast, reikia perskaityt, ką norėjo pasakyt, tai biškį pro šalį..

  • raimondas (author) sako (said):

    tokiu atveju daugelis meno darbinių yra pro šalį, kurių nesuprasi neperskaitęs aprašymo, bet tai nereiškia kad jie negeri, visko negalima sukrauti į tą pačią dėžę.

  • wr sako (said):

    Tai čia menas, o ne socialinė akcija siekianti atkreipti miestiečių dėmesį į kažką? Taip meno kūriniai gali būti pro šalį patalpinti netinkamam kontekste arba išvis neturėt kažkokios konkrečios minties. Pirma mintis einant pro šalį “o, kažkokia chebra facebookinasi ant sienos”. Vienas praeivis atsistojo prie lentelės su smulkiu tekstu (net nežinau ar ji susijusi), bet po sekundės nuėjo. Neįdomu, nėra laiko, daug skaityt, o gal ir nesusijusi su nuotraukom. Niekur nepamačiau net šio slogano “Ar žmogus dėžė?” stambesniu šriftu šalia nuotraukų. Nors man tai irgi daug nepasakytų. Nelabai supratau iš šio straipsnio idėjos apie dėžę. Gal čia norima psakyt apie rėmus į kurios įspraudžia visuomenės požiūriai, stereotipai? Na tai dėžė man su tuo kažkaip sunkiai asocijuojasi. Žodžiu toks yra jūsų akcijos taikinio atsakymas – nesupratau:)

  • Loci sako (said):

    I’ve seen this action in Paris years ago. These portraits are fun to explore.

Palik komentarą! |Leave your response!

Būk korektiškas! Be pykčio :)

Susikurk savo Gravatarą.