Į pradžią » Urban games & interventions

Šnipiškiečiai: Visual identity & Kaimynų lenta | Vizualinis identitetas & Neighbours’ info-board (pt. 1)

15 April 2013 13 komentarai(-ų)

Autorius: Laimikis.lt

Šnipiškės is a wooden neighbourhood in the center of Vilnius, just next to skyscrapers area. This neighbourhood faces a redevelopment pressure, and the negative image of it has been being formed for years by mass media. At the same time, Šnipiškės has got a rich historical background, while its 19 century wooden architecture, narrow streets and lifestyle, presented here are unique. Seeking to reconfigure a negative image of the neighbourhood and to reveal its recreational and cultural potential, this year Laimikis.lt group launched several initiatives in this neighbourhood.

During 2o12 we studied the neighbourhood and mapped its potential: potential public spaces, meeting places, recreational potential, infrastructure, networks, etc. We also explored typical associations, connected with this neighbourhood, and found, that many of them are inspired by negative image of the neighbourhood, formed by mass media. Seeking to articulate a visual identity of the neighbourhood, we focused on the architectural contrast between skyscrapers and wooden architecture – and on the neighborship of wooden houses. We also explored a color palette of Šnipiškės, and found out, that it’s one of the most colorful neighbourhood in Vilnius. Designer Tomas Umbrasas developed visual identity.

We started arranging communication points for to intensify inner contacts between residents. There are three hot spots in the neighbourhood, where people flows are intensive: Fino str., Giedraičių str. and Širvintų str. So, we intalled two information boards there and tuned a grey information board on Fino str.

We see informational boards not only as a place for posting announcements, they rather are pretexts and places for meetings. We developed a concept of street object as a pretext for communication while working on a number of street art installations, for example, Street Blog.

While arranging the very first “Neighbours Wall”, we were contacted by at least 10 local dwellers, who shared their stories (some of dwellers appeared to be archivist of their district) and visions of improvement of the place. Also, facebook group šnipiškiečiai was launched for discussions of communal problems and cultural activities in the neighbourhood.

Medinės Šnipiškės – rajonas su turtinga istorija ir unikalia medine architektūra, kuris gali tapti vilniečių traukos centru. Metus studijavome šio rajono potencialą ir, sulaukę šiltesnių dienų, perėjome prie veiksmų. Identifikavę intensyviausių praeivių srautų taškus, įrengėme kelias informacines lentas. Taip pat ėmėme ieškoti vizualinės Šnipiškių tapatybės – ir susifokusavome į du Šnipiškėms būdingus dalykus: susiformavęs medinukų ir dangoraižių kontrastas bei pačių medinukų kaimynystė. Tai tapo atspirties taškais, vystant alternatyvų Šnipiškių ženklą.

Toks įprastas dalykas kaip informacinės lentos gali virsti efektyvia komunikacijos priemone. Mes laikome informacines lentas ne tik ir ne tiek plotu skelbimams, kiek vietinės bendruomenės susitikimo vieta ir proga aptarti savo gatvės problemas ir galimybes. Šią idėją vystėme nuo 2009 m. plėtodami “Gatvės blogo” projektą, kuris buvo plačiai pristatytas Vilniuje, Kaune, Sterlinge, Berlyne, Maskvoje.

Tokių susibūrimo pretekstų trūksta ne tik Šnipiškėse, bet ir kituose rajonuose: nors šnipiškiečiai pažįsta savo gatvėje gyvenančius kaimynus, progų susitikti, aptarti visiems kliūvančias problemas ir surasti bendrą sprendimą nėra daug.


Kaimynų lenta: ankčiau ir dabar

Seniūnijos įrengta skelbimo lenta yra dėkingas atramos taškas, siekiant užmegzti santykius su savo kaimynais – ir pradėti gaivinti rajono viešąsias erdves. Nusprendėme lentą kiek patobulinti – ir gavome seniūno pritarimą:
• Pilką lentą perdažėme, sekdami suteikti jai daugiau spalvingumo, kad ji trauktų praeivių akis. Be to, dar iki mūsų intervencijos kažkas jau spėjo palikti riebų pėdsaką raudonu markeriu.
• Paprastai skelbimo lentos yra funkcionalios tik iš vienos pusės. Tačiau Fino gatvėje stovinti lenta prašosi abiejų pusių aktyvinimo, orientuojantis į žmonių maršrutus. Atnaujinta Kaimynų lenta funkcionali iš abiejų pusių.
• Prie medinio paviršiaus pritvirtinome kamštines lentas, kad būtų patogiau talpinti skelbimus.
• Lentoje numatėme laukelį Šnipiškių galerijai: šis unikalus rajonas pritraukia daugelio fotografų dėmesį. Tikimės spausdinti ir talpinti lentoje foto serijas, skirtas Šnipiškėms (jeigu turite, rašykite laimikis@laimikis.lt). Pirmoji “Kaimynų lentoje” paskelbta serija – Laimikis.lt grupės “Balovizijos” projektas:

Dizainerio Tomo Umbraso ir Laimikio kolegos Aleksandro pagalba pilką nenaudingą stendą pavertėme rajono “feisbuku”, prie kurio sienos per valandą buvo užmegzta 10 kontaktų su kaimynais: susipažinome su Fino, Giedraičių ir Lvovo gatvių gyventojais. Nefotografavome, kad neglumintume pašnekovų.

Vieni gyventojai pasirodė savo rajono istorijos žinovai: pvz. nuo pat gimimo Šnipiškėse gyvenantis septyniasdešimtis Anatolijus papasakojo mums apie šio rajono arklides, žydų gimnaziją, šiltnamius ir keramikos gamyklą. Daugelis priėjusių kaimynų pabrėždavo, kad gali kalbėti visomis kalbomis, o Anatolijus prisiminė, kad anksčiau į margą kalbų mišinį įterpdavo ir jidiš žodžius.

Kiti pasirodė pozityvių permainų entuziastai: aptvarkę savo kiemus, jie siekia sutvarkyti ir savo gatvę. Tačiau refrenu skambėjo frazė, kad vienam siekti permainų sunku. Beje, šnipiškiečių nuomonė apie
tvarkytiną problemą yra vieninga: tai duobės Fino gatvės pradžioje, kurios šiuo metu virto įspūdingomis balomis (garbaus amžiaus vyrai jaudinosi, kad su vaiko vežimėliu jos išvis nepravažiuojamos). Šioje vietoje kelias iš tiesų yra fantasmagotiška akmeninio grindinio, asfalto fragmentų, plytelių ir žvyro kompozicija.

Dar pora Fino gatvės gyventojų pastabų (kurioms pritaria ir šią gatvę kertantys praeiviai):
• Fino gatvės užstatymas turgaus darbo metu. Fino gatvėje gyvenanti Teklė siūlo savaitgaliais rinkti iš vairuotojų nedidelį mokestį (lėšas galima būtų panaudoti kelio sutvarkymui).
• Šiukšlių konteinerių išdėstymas, gadinantis gatvės įvaizdį (ir vaizdą iš lango). Iš tiesų, konteinerių kiekis Fino gatvėje atrodo įspūdingai: toks pat skaičius konteinerių aptarnauja kelis daugiabučius namus.

Kaimas miesto centre (tai pačių šnipiškiečių žodžiai) vilioja ir jaunus tėvus, ir vyresnio amžiaus žmones. Pvz. į Šnipiškes atsikrausčiusi Leonora mums papasakojo, kad ji kilusi iš kaimo, todėl džiaugiasi, Vilniuje atradusi galimybę tęsti panašų gyvenimo būdą.

O kai kurie senbuviai Fino gatvę juokais vadina Laisvės alėja. Ši gatvė iš tiesų yra viliojanti, į ją malonu įžengi iš Kalvarijų gatvės (o tada jau tenka visą laiką žiūrėti po kojomis). Joje gyvenantys kaimynai – draugiški ir šilti žmonės. Tiesa, gatvės pradžioje yra apleista durpių krautuvė, kuri vakarais virsta besiblaškančio jaunimo traukos vieta, ir šis vieno aukšto geltonas kioskas prašosi gaivinimo. Šnipiškiečiai papasakojo, kad yra ir kitų pastatų be patogumų, kurie potencialiai gali virsti atvira kultūrinių veiklų platforma.

Tikimės, kad Kaimynų lenta aktyviai naudosis ne tik Fino gatvės gyventojai. Nors esame realistai: gatvėje paliktą objektą gali ištikti įvairios kolizijos, tačiau šis objektas jau leido susipažinti su aktyviais šnipiškiečiais, ir sužinoti, ar mūsų poreikiai ir vizijos sutampa.

Planuojame įrengti dar kelias informacines lentas – ir tam, kad žinia apie rengiamas iniciatyvas ir sumanymus lengviau pasiektų kaimynus, ir tam, kad atsirastų daugiau pretekstų susitikti:) Tam tikslui įkurta ir facebook grupė, kviečiame jungtis! Vizualinę tapatybę (logo, kaimynų lentą ir kt.) kūrė Tomas Umbrasas.

This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

13 komentarai(ų) | comments »

Palik komentarą! |Leave your response!

Būk korektiškas! Be pykčio :)

Susikurk savo Gravatarą.