Į pradžią » Studio

Placemaking journey 2oo7-2o17 | Vietokūra: 2oo7-2o17

22 September 2018 u? :)

Autorius: Laimikis.lt

We have been working with public spaces and neighbourhoods, initiating transformations of underused places through participatory creative initiatives and fostering local cultural development of the areas for over a decade! Hereby we place a short overview of our strategies. Also check some very practical advises from the Guide to informal communication tools for the neighbourhoods, that we have arrange in cooperation with our colleagues, in English and German.


Gatvės blogas, web_0. Laimikis.lt archyvas

Grįžę iš Kinijos, supratome, kad jau dešimtmetį Laimikis gaivina miesto erdves ir kaimynijas! Pradėjome 2007 nuo interviu su gatvės praeiviais ir kūrėjais, alternatyvių maršrutų ir Vilniuas gido sudarymo, nuo 2009 ėmėme inicijuoti kūrybines veiklas ir instaliuoti meninius objektus, skirtus atgaivinti mažai naudojamas Vilniaus ir kitų Lietuvos bei pasaulio miestų erdves bei maršrutus: Stirlingas ir Berlynas, Talinas ir Ryga, Londonas ir Minskas, Liverpulis ir Gdanskas, ir kt. Visais atvejais centrinė idėja – per kūrybines veiklas sudaryti sąlygas pačiai vietai atsiskleisti, o gyventojams – įsitraukti į vietovės gaivinimą. Per šį laiką matėme kaip keitėsi viešosios erdvės – ypač Vilniaus viešosios erdvės.

Čia yra gan glausta vietokūros metodų, kuriuos Laimikis išvystė ir taiko savo praktikoje, apžvalga: Vieša paskaita Kaunas 2022 Fluxus agentams “Vietos bendruomenės ir vietokūra: įsitraukimas į vietovių formavimą, dr. Jekaterina Lavrinec. Lietuvių k.

O čia – apžvalga neformalios komunikacijos metodų, nuo kurių rekomenduojame pradėti rajonų, kaimynijų vystymą: Guide to informal communication tools for the neighbourhoods. Anglų ir vokiečių k.


Burbuliatorius. Foto: Artūras Žukas

Mes laikome, kad ekonominė krizė buvo palankus metas išvystyti rajonų kultūrinio planavimo strategiją: atslūgus statyboms, atsiranda vietos socialinių ryšių stiprinimui, vietovių vystymui – o tai lėtesni procesa. Kūrybinės iniciatyvos sukūria terpę išbandyti ir išgryninti vystymosi strategiją. Deja, Lietuvoje, nepaisant to kad yra sėkmingi pavieniai vietokūros atvejai, šia patirtimi nebuvo pasiremta. Pavyzdžiui, atnaujinant viešąsias erdves neatsižvelgiama į augantį poreikį žaliosioms neformalioms erdvėms, vykdant miesto plėtrą neužtikrinamas ekologinių, socialinių, kultūrinių, rekreacinių funkcijų tolydus paskistymas – ir tai užkerta kelią kompaktiško miesto, sveiko miesto vizijoms bei jų įgyvendinimui. Tarp skirtingų sričių praktikų sukauptos patirties ir strateginių sprendimų šiuo metu jau ima formuotis atotrūkis. Pavyzdžiui, savo srityje – viešųjų erdvių ir kaimynijų kultūrinis vystymas – matome, kad didesnė paklausa kyla iš vakarų Europos miestų savivaldybių + galerijų + nevyriausybinių organizacijų ir rytų Europos miestų nevyriausybinių organizacijų


Kaimynų iškyla / Raidės. Foto: Laimikis.lt

Palik komentarą! |Leave your response!

Būk korektiškas! Be pykčio :)

Susikurk savo Gravatarą.