Į pradžią » Studio

NECE: Perspectives of WEB 2.0 for Citizenship Education

19 April 2011 u? :)

Autorius: Laimikis.lt

In April NECE workshop dedicated to WEB 2.0 tools in citizenship education took place in Brno. We presented our concept of Web_0, there. Bringing online communication tools to the street, we seek to revise the concept of “social media”, proposing a wider understanding of what the media is. It is usual to reduce the notion of “social media” to the internet communication channels, but what is excluded then is a wide range of communication forms, which are being kept up by those groups of citizens, who do not use internet actively. We provide citizens with easy-to-use communication tools, combining traditional forms with Web 2.0 applications. As a playful street installation, “Web_0” tools revitalize a public space, proposing scenarios for interaction to the passers-by. Here comes a report on what we learned at NECE session.

Šių metų NECE (Networking European Citizenship Education) dirbtuvės buvo skirtos WEB 2.0 įrankių taikymo perspektyvoms pilietinio ugdymo veikloje. Dirbtuvių, vykusių antrame pagal dydį Čekijos mieste Brno metu pristatėme Gatvės Blogą (WEB 0) projektą. Mums atrodo, kad tokie žaismingi projektai – gera proga peržiūrėti “socialinių medijų” koncepciją. Juk svaigstant dėl WEB 2.0 galimybių, pamirštama apie tas miestelėnų grupes, kurios aktyviai naudojasi tradicinėmis komunikacijos priemonėmis (pvz. rašteliai laiptinėse). Be to, vis aiškiau pasigirsta skeptikų balsai: revoliucijos ir protesto akcijos, kaip pilietiškumo apreiškimo formos, gimsta ne internete. Nors kai kas linkęs vadinti sukilimus Tunise ir Egipte “facebook’o arba twitter’io revoliucijomis”, pasirodo, patys protestų dalyviai informaciją skleidė, remdamiesi tradicinėmis komunikacijos priemonėmis, iš lūpų į lūpas.

Jausmas, kad atliekame slaptą atkalbėjimo nuo kraustymosi į internetą misiją neapleido iki pat World Cafe sesijos. Word Cafe – tai diskusijų ir nuomonių apsikeitimo žaidimas, padedantis konferencijų dalyviams geriau pažinti kitus. 8-12 žmonių grupėse užduodami 3 diskusiniai klausimai: 1. susijęs su dalyvių patirtimi, 2. atskleidžiantis požiūrį į konferencijos objektą ir 3. kas jiems aktualu, kokiam klausimui-aspektui turėtų būti teikiamas išskirtinis dėmesys.

Kiekvienam klausimui skelbiamos 20 min diskusijos grupėse, po kurių kiekvienas užrašo savo trumpas tezes ant spalvoto popieriaus lapo (kiekvienam klausimui – skirtinga spalva), prisega ant lentos ir pakeičia grupę. Vaizdas po diskusijos primena patį Gatvės Blogą – daug skirtingų lapelių su skirtingais raštais užrašytais šūkiais, sakiniais, tezėmis ir punktais. Va taip:

Mūsų dirbtuvių sesija vadinosi “WEB 2.0, kaip įrankis inovacijoms kurti” (“Web 2.0 as Innovative Toolbox”). Jos dalyviai sutelkė dėmesį į klausimą, kokias naujas galimybes pilietiškumui suteikia žiniatinklis, (ir ar išvis suteikia)? Kaip kintanti dalyvavimo kultūra prisitaiko prie naujai keliamų komunikacijos reikalavimų? Kas yra internetinio pilietiškumo adresatas? Su kokiais įššūkiais susiduria pilietiškumo ugdymas internete?

Medijų teorija, kaip įprasta, stipriai atsilieka nuo praktinių įgūdžių: tai pademonstravo įžanginis sesijos pranešimas apie nemokamų interneto įrankių (twitterių, flickr’ų, google ir tt.) taikymą.

Iš pristatytų projektų labiausiai įsiminė latvės Lindos Jakobsonės prezentaciją apie gudrasgalvas.lv. Šis projektas “ištraukia” kandidatus į vyriausybę į tinklą, kur jie priversti atsakinėti į rinkėjų klausimus ir dalyvauti apklausose. Anot projekto rengėjų, tai savotiškas kandidatų į vyriausybę wikileaks’as. Nors aišku, kad jis gali būt naudojamas ir kaip galingas PR-kanalas: naudojant šį WEB 2.0 įrankį galima pakelti savo reitingą ir išlošti papildomų balsų. Nuskambėjo frazė, kad “politikai bijo WEB 2.0”. Vien dėl to, kad bet kada gali išlįsti kokia nors yla ar medinė Pinokio nosis.

Patys, aišku, kalbėjome apie gatvės, kaip socialinio tinklo, potencialą – apie kurį neretai užmirštama, svaigstant dėl internetinių socialinių tinklų galimybių. Tuo tarpu mūsų eksperimentai su “Gatvės blogu” parodė, jog komunikacijos įrankiai, kurie įrengiami viešoje erdvėje, yra pajėgūs suburti laikinas miestelėnų bendruomenes, o taip pat gali būti naudingi, sprendžiant lokalių bendruomenių (local communities) problemas. Tokio tipo įrankiai permąsto tradicines komunikacijos formas ir suaktyvina miestelėnų dalyvavimą viešoje erdvėje.

Beje, grįžę iš Čekijos, aptikome, kad “Gatvės blogas” dingo iš “Fluxus Ministerijos” rūsio, kur jį laikome žiemą. Būtų neblogai, kad grąžintų, nors jau pradėjome kurti naują “Gatvės blogo” versiją.

Other reports: NECE: creativity in the city | kūrybingumas mieste
Project fact sheet: WEB_0: bringing online communication tools to the street (bpb.de)

Palik komentarą! |Leave your response!

Būk korektiškas! Be pykčio :)

Susikurk savo Gravatarą.