Į pradžią » Other

“Kaunas Jazz 2o1o”

5 May 2010 7 komentarai(-ų)

Autorius: Giedrė Juzėnaitė

Every year the international Kaunas Jazz festival presents a wide and rich spectrum of modern jazz. It starts on April 30, just have a look at the programme. We talk with “Saulės Kliošas” group on their festival experience.

Šiais metais „Kaunas Jazz“ sulaukė 20-ojo jubiliejaus. Solidus festivalio amžius virto įspūdinga švente. Festivalio scenoje vyko stebuklai: grojo 14-metis pašėlusiai talentingas berniukas, visų laikomas vunderkindu, publiką kerėjo vienas geriausių pasaulyje gitaristų Stanley Jordan ir daugelis kitų džiazo dievaičių, kurie vertė publiką ploti nesustojant. Bet tai dar ne viskas, festivalio metu Kaune atsidarinėjo parodos, skirtos džiazui, vyko filmų peržiūros. Išskirtinis šio festivalio bruožas buvo jauki ir šilta atmosfera, šventė piriminė senų gerų pažįstamų susitikimą, kuriame netruko malonių staigmenų.

Vakarinėje dalyje, kuri tradiciškai vyksta VDU salėje, 20-ąjį „Kaunas Jazz“ scenoje pasirodė ir pirmojo „Kaunas Jazz“ vedėjai Dalia Stonytė ir Audrius Giržadas. “20 metų labai mažai. Norėtųsi, jog šis festivalsi gyvuotų dar 100 metų”, – linkėjo Audrius Gižadas.

Vakarinę penktadienio koncerto dalį atidarė “Šinkarenko Jazz Five“. Daugelio džiazo klausytojų mėgstama grupė neatsiejama “Kaunas Jazz” festivalio dalis: pats Leonidas Šinkarenko grojo pirmajame “Kaunas Jazz” festivalio uždaryme. Festivalio proga buvo atliekami naujausi ir iki šiol negirdėti grupės kūriniai. Lengvu ritmu ir energingais kūriniais išsiskirianti grupė džiugino festivalio lankytojus. Žavėjo ir grupės narių bendravimas su sale: dalindami savo šypsenas ir džiaugsmą, jie sukūrė jaukią atmosferą salėje.

Labiausiai tą vakarą sužavėjo “Stanley Jordan trio“. Šis vaikinas tiesiog nustelbė publiką savo technika: jis groja ne kabindamas gitaros stygas pirštais ar mediatoriumi, bet tuksena stygomis (kitaip šis grojimo būdas vadinamas klepu. ). Stanley Jordan tikrai žino, kaip valdyti publiką. Unikalus muzikantas, kurio trokšta visi džiazo festivaliai, sujaudino vakaro žiūrovus. Kartais būdavo galima pajusti, jog atsiriboji nuo visos aplinkos ir esi vien tik su skambančia muzika. Ne tik muzika, bet ir muzikanto kūno kalba (veido mimika, judesiai, atsipalaidavimas) užvaldo publiką. Sakoma, kad šiam muzikantui visiškai nerūpi nei pinigai, nei šlovė. Atvirkščiai – jis nuo jos bėga. Šis gitaristas siekia, kad žmogus ir gamta būtų vieningi ir neatskiriama vieno kito dalis.

 

Šeštadienį, gegužės pirmą dieną buvo atidaryta M. Juodžio tapybos parodą “Fragmentai – Jazz“, kurioje atsispindėjo džiazo muzikos motyvai, o lankytojų nuotaiką užvaldė Tomas Botyrius, kuris grojo per parodos atidarymą. O lauko scenoje Vienybės aikštėje publiką džiugino Domas Aleksa & D’Orange. Ši grupė populiari ne vien Lietuvoje, jie laukiami ir kitose šalyse. Šmaikštūs grupės kūriniai verčia žavėtis naująja lietuvių muzikantų karta, o jų instrumentiniai dialogai padovanojo Vienybės aikštėje susirinkusiai publikai gerą nuotaiką.

Energinga Nyderlandų grupė “The Ploctones“, pasirodžiusi toje pačioje lauko scenoje Vienybės aikštėje parodė kitokį džiazo supratimą. Jie grojo taip, kaip kai kurie iš mūsų slapta namie dainuoja – atsipalaidavę, nejaučiantys drovumo ir energingi. Grupė pirmąjį savo albumą išleido prieš penkerius metus, ir susilaukė didžiulio klausytojų dėmėsio. Kiekvienas grupės narys yra išskirtinis, o būdami kartu jie tokie besiderinantys tarpusavy ant scenos.

Šeštadienio vakaro kulminacija tapo “Gadi Lehavi trio“, kurie grojo VDU koncertų salėje. Stebuklu laikomas 14- metis berniukas, kuris groja fortepijonu, sujaudina net griežčiausiems džiazo kritikams. Kuklus, bet talentu didingas vaikinas pakerėjo publiką. Panašus jausmas apimdavo, kai buvo klausomasi Stanley Jordan, momentais būdavo galima save pagauti smarkiai besišypsantiį, susikaupusį arba užsisvajojusį. Užsimerkęs, net nepagalvotum, jog už kelių metrų skambinantis vaikinas yra dar toks jaunas, bet groja dieviškas melodijas. Berniuką netgi gretina su populiariuoju Duke Ellington’u. Vaikinų trio nuoširdžiai bendravo scenoje tarpusavyje, kai kuriais momentais prajuokindami visą salę.

“Kaunas Jazz” vakarą Vienybės aikštėje buvo galima praleisti su grupe “Saulės Kliošas & Invisible Soul“. Per visą festivalio laiką minia nebuvo taip pašėlusį, kaip šeštadienio vakarą. Visi džiaugėsi dayvaujančiais “Saulės Kliošu”, daugėlis klausytojų prisimindavo ir ankstesnius grupės pasirodymus “Kaunas Jazz” festivalyje (kaip minėjo Laurynas Šarkinas, grupė jau aštunti metai, kaip džiugina festivalio klausytojus).

Sekmadienio popietę visi sugužėjo į Vienybės aikštę pasiklausyti Anykščių muzikos mokyklos džiazo orkestro. Talentingi orkestro auklėtiniai grojo, kaip tikri profesionalai, savo meistriškumu nenusileisdami kviestinėms žvaigždėms.

Tikiuosi, iš šio reportažo galima buvo sudaryti įspūdį apie šių metų festivalį. Gerai sukalta programa atitiko visus žiūrovų lūkesčius, neleido nuobodžiauti, o “Kaunas Jazz” muzikantai padovanojo klausytojams nepamirštamą muzikinį savaitgalį. Na, o tie kurie buvo – susitiksime festivalyje kitais metais!

Related: “Kaunas Jazz” dalyviai: Saulės Kliošas
“Fragmentai – Jazz” Mindaugas Juodis

7 komentarai(ų) | comments »

  • Povilas sako (said):

    nuostabus reportažas. Abi dalis su malonumu skaičiau. kažkaip net susidomėjau džazu ;)

  • Giedrė Juzėnaitė (author) sako (said):

    Smagu tai žinoti.: )

  • 356 sako (said):

    Na šiemet Kaunas Jazz tikrai nudžiugino :-) Beje, jūsų nuotraukos puikios, gaila kad nespėjau į Anykščių džiazo orkestro pasirodymą…

  • Giedrė Juzėnaitė (author) sako (said):

    Iš tiesų, nors pats ponas Jonas Jučas sako, kad labai juos paveikė krizė, bet manau, kad tai ir į naudą, nes tikrai įspūdinga ir įsimintina.
    O Anykščių orkestras tai wow, tikrai turime kuo didžiuotis Lietuvoje ir dar tuo labiau, tokiu jaunimu

  • kadabra sako (said):

    The Ploctones – super! Matėte jų puslapį? http://www.ploctones.com/ :D

  • Bielska Zadymka Jazzowa sako (said):

    Kaunas Jazz – great jazz event, inceredible friendly atmosphere, beautiful Lithuanian girls, excellent organization, charming nights in Combo by the Nemunas river.
    Thank you Indre, thanks for everyone.

    LOTOS Jazz Festival Bielska Zadymka Jazzowa, Bielsko-Biała, Lenkija

  • Laimikis » Blog Archive » “Kaunas Jazz” dalyviai: G&G sindikatas” sako (said):

    […] įrašai apie “Kaunas Jazz”: Kaunas jazz 2o1o, Domas Aleksa & d’Orange, Kaunas jazz dalyviai: Saulės Kliošas. Share it […]

Palik komentarą! |Leave your response!

Būk korektiškas! Be pykčio :)

Susikurk savo Gravatarą.