Į pradžią » Studio, Urban games & interventions

Workshop: Graffiti Kūrybinės Dirbtuvės II

4 May 2010 7 komentarai(-ų)

Autorius: Julius Narkūnas

It’s a second part of the reportage on the Graffiti Workshop series at Goethe-Institut Vilnius. This event brought together graffitists, urban artists, architects and researchers to share their perspectives on use of public places. Graffiti workshop was initiated by graffiti artists from Graffiti.lt.

This workshop aimed to develop participants’ skills in creating urban characters and to discuss alternative tactics of interpreting urban elements in public places while initiating communication with passers-by. Street artist Alex Koshkin (Tochka) taught participants how to develop and draw urban personages, while Jekaterina Lavrinec and Julius Narkūnas focused on tactics of creative use of urban elements and surfaces. Jekaterina Lavrinec discussed models of communication with passers-by in street art and provided insights regarding architects’ perspective toward buildings and utility lines, which could be helpful while developing creative interpretation of urban space.

In the closing part of this workshop participants created street art stickers, developed during Alex Koshkin’s lessons. And in a week they are going to present their creative interpretations of Vilnius urban elements (pipes, boxes, sewer manhole) developed during Laimikis discussions.

Po įspūdžių iš pirmojo Graffiti Kūrybinių Dirbtuvių  užsiėmimo praėjo daugiau nei trys savaitės. Per tą laiką įvyko dar trys susitikimai Goethe Institute, kuriuos inicijavo Graffiti.lt . Šį kartą Alex Koškin (Tochka) dirbtuvių dalyvius mokino kurti personažus ir jų emocijas, o Laimikio komanda (Jekaterina Lavrinec ir Julius Narkūnas) parodė, kaip gatvės mene naudojami miesto elementai, kuriant komunikacijos erdvę.

Charakterių dirbtuvių vedėjas, Alex Koškin (Tochka/Kuria) – gerai pažįstamas vilniečiams. Šis graffiti kūrėjas turi atpažįstamą braižą, ir įdomus savo lakoniška bet išraiškinga maniera. Jis pademonstravo, kaip vystėsi jo paties stilius, neslėpdamas klaidų ir atradimų. Dalindamas patarimus apie efektyvų sienų panaudojimą, jis organizavo smagią piešimo sesiją, kurios metu dirbtuvių dalyviai mokėsi, kaip išvystyti personažą vos keliais judesiais.

Sugebėjimas išreikšti idėją minimaliomis priemonėmis – svarbus gatvės menininko sugebėjimas. Bandėme vystyti personažus ir kurti emocijas, naudojantis vien akių ir lūpų formomis. Du taškai ir pora linijų (antakiai) sudaro emocijų išraiškos pagrindą. Bet vien veidais neapsiribojome.

Po truputį užduotys darėsi vis sudėtingesnės, ir po kelių piešimo pratybų dalyviams teko piešti patį Aleksandrą, tiksliau – stengtis pavaizduoti jo pozą. Kadangi pozos keitėsi kas porą minučių, dalyviai buvo priversti fiksuoti jas kuo paprastesnėmis priemonėmis.

Po charakterių kūrybos sekė Laimikio komandos užsiėmimas, skirtas komunikacinių miesto erdvių kūrimui. Jekaterina Lavrinec ir Julius Narkūnas sutelkė dėmesį į klausimą, kaip “prakalbinti” miesto elementus ir į šį dialogą įtraukti praeivius. Pasak jų, gatvės menas yra būdas sukurti komunikacinę žaidybinę erdvę, prisodrintą teigiamomis emocijomis. Kūrybiškai interpretuodamas miesto elementus, gatvės menininkas perkuria kasdienę scenografiją, į kurią įtraukia praeivį ne tik kaip žiūrovą, bet ir kaip dalyvį.


Šiuolaikiniame gatvės mene itin aktyviai naudojami miesto elementai ir plyšiai, įtrūkiai, kuriant dialogines erdves: tai gali būti dialogas tarp miesto elementų, tarp miesto elemento ir praeivio, tarp istorinių miesto sluoksnių, ir t.t.


Sąmoningai kuriamas dialogas tarp skirtingų graffiti sluoksnių sudaro šio graffiti darbo išskirtinumą (Bairro Alto, Lisabona, 2009). Šiuo požiūriu įdomūs ir konfliktai tarp gatvės menininkų, kurie irgi virsta vizualiniu dialogu. Pavyzdys – Fred Radtke (Grey Ghost) išpuoliai prieš Banksy darbus, kurie savo ruožtu įtraukiami į naujus Banksy darbus, ir virsta visa serija darbų, kurių autorystė yra neaiški.


Skirtingų grupių interesų konfliktas savo ruožtu gali virsti nauju kūrybiniu impulsu. Juk “teisę į sieną” įgyvendina ir miesto administracija, ir pastato savininkai, ir praeiviai, ir gatvės menininkai. Šia prasme gatvės menas visada yra konfliktas.


Savo kūrybinių eksperimentų poligonu pasirinkęs viešąją erdvę, menininkas turi būti pasiruošęs, kad jo kūrinys apaugs miestelėnų interpretacijomis. Meninės intervencijos keičia erdvės funkciją, bet šis pokytis savo ruožtu gali paskatinti naujas interpretacijas. Pavyzdžiui, “Stebuklo” plytelė pakeitė kasdienę praeivių choreografiją, kurie sustoja prie išskirtinės plytelės, atsistoja ant jos ir sugalvoja norą. Tačiau šis naujas miesto ritualas savo ruožtu buvo perinterpretuotas grupės “Tokyo Hotel” fanų, kurie nusprendė tiesiog palikti raštelį prie “Stebuklo” plytelės – kad ir jų noras išsipildytų.

Trečio užsiėmimo metu dalyviai darė lipdukus iš savo sukurtų charakterių. O dirbtuvių pabaigoje jie pristatys Laimikio užsiėmimo metu išvystytus darbus, skirtus mažiesiems miesto elementams.

Dar apie Graffiti kūrybines dirbtuves Marius [Pravda].
Žmogau, buvo malonu susipažinti.

7 komentarai(ų) | comments »

  • 356 sako (said):

    Linksmai čia :-) Lipdukai valdo, geras sprendimas!
    O kas ten per klaida pradžioje? Kažkas su nuorodomis….

  • 356 sako (said):

    Ir dar komplimentai Goethe-Institut! Anksčiau nebuvau girdėjęs, kad kokia nors rimtesnė įstaiga inicijuotų tokį aktualų renginį. Man jis aktualus kaip miesto gyventojui, jei mūsų graferiai tobulės, nuo to visi tik išlošime :-)

  • kadabra sako (said):

    smalsu :) lipdukai jaukūs. o kur paskaitų įrašai?

  • Laimikis » Blog Archive » Urban Projects: BEEpart sako (said):

    […] Related posts: Graffiti workshop: o1 & o2, Gediminas ave.: reanimation | Gyvuok, Gedimino prospekte Share it […]

  • Laimikis » Blog Archive » Workshop: Graffiti Kūrybinės Dirbtuvės sako (said):

    […] Laimikis » Blog Archive » Graffiti Kūrybinės Dirbtuvės II sako (said): […]

  • Laimikis » Blog Archive » Urban texts: Robert Montgomery sako (said):

    […] tactics & topics: street messages by agon_noga, graffiti workshop: how to develop a character and how to use creatively urban elements and surface for communication […]

  • Laimikis » Blog Archive » Workshop: Laser graffiti | Grafičių dirbtuvės: Laser Tag sako (said):

    […] • Graffiti workshop (Graffiti.lt / Goethe Institut, Vilnius, 2010). Grafičių dirbtuvės Vilniuje. Share it […]

Palik komentarą! |Leave your response!

Būk korektiškas! Be pykčio :)

Susikurk savo Gravatarą.

\