Į pradžią » Lucky Catch, Studio

Lucky Catch (BalticLab@Stockholm): Ieva

1 February 2013 5 komentarai(-ų)

Autorius: Dovilė Macijauskaitė

Please meet Ieva Skudraite, architect, urban planner, photographer, blogger and restless traveler! We met Ieva in December, at BalticLab event held in Stockholm.

Susipažinkite su Ieva Skudraite, architekte, urbaniste, fotografe, tinklaraščio rašytoja, nerimstančia vietoje keliautoja. Ievą sutikome gruodį, Stokholme vykusioje inovatyviųjų Baltijos regiono šalių verslininkų konferencijoje BalticLab.

Jos pomėgiai yra keliavimas gamtoje, dviračiais. 2010-aisiais Ieva keliavo dviračių žygiu dviese maršrutu Bazelis – Saltsburgas, taip pat 2012-aisiais keliavo iš Alytaus į Taliną.

“Mėgstu miestus, juose stebėti aplinką, atrasti naujas “mėgstamiausias vietas”, nuostabaus dizaino naujus ir senus pastatus. Šia tematika rašau tiklaraštį “archwanders.com”, ir tai tikrai sunku! Trumpai apie pavadinimą – ilgą laiką save apibūdinau kaip “a wanderer”, keliautoja ir klajoklė, tokia nerami siela, o jau turėjau sukaupusi didžiulę pastatų nuotraukų kolekciją ir galvojau kaip tai panaudoti. Taip gavosi blogas: arch + wanders architektūros klajonės, o wanders ne reiškia ne tik klajones, bet kartu yra ir kaip žodžių žaismas su wonders, šiek tiek pakeitus gaunasi architektūros stebuklai.
Čia aš taip pat “plaukiu prieš srovę” pati aplankydama pastatus ir juos nufotografuodama: viskas ką dedu yra originali medžiaga, o ne kopijos kopija kurios originalo net neįmanoma atrasti. (O juk 99% blogų tiesiog naudojasi kitų žmonių triūsu!)”

KNYGOS

Praėjusioms Kalėdoms gavau tikrai labai trokštamą daiktą: elektroninę knygų skaityklę. Dabar turiu galimybę gerokai patogiau perskaityti savo sukauptą didžiulę elektroninę knygų biblioteką. Paskutinė knygą,kurią vis dar bandau įveikti yra apie buhalterinę apskaitą, kuri turi didelę tikimybę ir likti pusiau perskaityta. Iš tiesų grožinės literatūros beveik neskaitau, daugiausia skaitau profesinę (architektūra, urbanistika, konstrukcijos, interjeras, apšvietimas), arba su verslu ar vadyba susijusią literatūrą.

FILMAI

Paskutinis matytas filmas: “Premium Rush” 2012. Šis filmas yra apie dviračių pasiuntinių tarnybos darbuotojų nuotykius Niujorke. Esu judėjimo dviračiu fanė! Ir patikslinu, man patinka procesas, o ne patys dviračiai kaip objektas. Pati niekada gyvenime neišdrįsčiau pavojingai lakstyti mieste, tačiau šis filmas dar labiau sustiprino mano degantį norą pamatyti Niujorką. Tikiuosi tai įvyks pakankamai greitai.

Mėgstu fantastinius filmus, tačiau realistiškai apgalvotus, kuriančius netikėtus ateities scenarijus. Filmus vertinu, jog jie verti dėmesio, jei juos ir ypač siužetą galiu prisiminti praėjus mėnesiui ir daugiau laiko po peržiūros. Mane domina variacijos paralelinės realybės tema. Kaip pavyzdžius galiu pateikti “Looper” 2012, “Total Recall” 2012, “Moon” 2009, “Mr. Nobody” 2009, garsųjį architektų mėgstamą “Inception” 2010 m, “The Mist” 2007 ir kitus panašaus žanro filmus, kurie sujungia mano potraukį ir smalsumą mokslui ar bent jau netikėtoms ateities vizijoms ir niekad manęs nepaliekančius klausimus apie realybę ir jos suvokimą, ir pasirinkimus kuriuos riekia daryti čia dabar ir kiekvieną dieną ir tų pasirinkimų įtaką ateičiai. Šie išvardinti filmai yra skirtingi, ir ne visi 100% patenka į multi-realybės žanrą, bet tokia tematika puikiai atspindi mano būseną ir požiūrį į pasaulį.

Tačiau net ir šie filmai pilnai neparodo mano visų domėjimosi sričių. Nevengiu ir skausmingai realistinių ir tragikomiškų skandinaviškų filmų, gal būt dėl to jog nors šiaurė mane labai traukia (gyventi, būti), bet puikiai suvokiu ir šiaurietiško gyvenimo minusus. Mažytės bendruomenės ir iš to kylančios problemos, tamsa, darganos, socialinis spaudimas ir nelygybė, gyvenimo absurdas ir čia pat vis dar esantis žmogiškumas.

MUZIKA

Deja su muzika nelabai “draugauju”, paskutiniu metu klausau dubstep, kuris gerai užmotyvuoja darbui, bet tik su ausinėmis (nes mano draugui patinka daugiausia lyriški merginų vokalai). :)

MĖGSTAMIAUSIOS VIETOS

Savame mieste, kuriuo dabar yra Talinas, labiausiai mėgstu senamiestį, kuriame patys estai negyvena. Ten, tarp kitų užsieniečių jaučiuosi 100% sava. Konkretaus mėgstamiausio “kampo” nėra, tačiau labai norėčiau, jog sekanti gyvenimo vieta būtų Talino senamiestis.

Dažnai dėl darbo būnu Briuselyje, tuomet labai patinka aplankyti vietas, kuriose anksčiau praleidau daug laiko. Aplankau mėgstamas kavines, nuostabius patiekalus ruošiantį azietišką restoranėlį, “patikrinu” vintažines parduotuvėles, galų gale tiesiog aplankau labai judrų ir visai ne europietišką Pietinės stoties sekmadieninį turgų. Itin džiugu stebėti kaip keičiasi miestas (ir į gerąją pusę!).

Tuo pačiu metu ir skaudu kad nesu ten, kur vyksta tokie nuostabūs pokyčiai. Bet tokius pastebėjimus, jog noriu būti visur vienu metu, patiriu visur ir nuolat. Kuo daugiau keliauju, tuo sunkiau pasirinkti kur tikrai noriu būti, traukia ir miestas ir gamta, santūri šiaurė ir judrūs egzotiniai miestai. Gal būt tai tiesiog šios kartos “kuri gali viską” džiaugsmai ir skausmai, nes esu įsitikinusi, kad tokias dilemas patiriu tikrai ne tik aš viena…

INTERNETINIAI PUSLAPIAI

Labai dažnai lankausi WordPress puslapyje. T.y. priklausau WordPress tinklaraščių bendruomenei, nes ir mano architektūros tinklaraštis yra sukurtas šioje platformoje. Benaršydama po kitų žmonių asmeniškai atrinktas naujienas visada sužinau kas įdomaus vyksta pasaulyje. Ypač tose srityse, kurios mane domina. Dažnai pasitaiko, jog draugai bando man kažką papasakoti, parodyti kaip naujovę – o aš jau žinau, ir būtent iš WordPress.
Kitas mano mėgstamas puslapis: The Guardian Science skiltis. Iš Guardian taip pat dažnai parsisiunčiu Science Weekly Podcasts. Šiuos įrašus perklausau keliaudama, čia jau beveik kaip mano asmeninis ritualas: kažkur riedantis autobusas, ar lėktuvo laukimo salė, lietus už lango, o ausyse balsas su gražiu britišku akcentu man pasakojantis pačias šviežiausias ir įdomiausias mokslo naujienas…

5 komentarai(ų) | comments »

  • laura sako (said):

    labai faina mergaite atrodo. Natur product!

  • wr sako (said):

    Labai iššamus įrašas:) Tikrai šios kartos žmogus, “suspėti ir pamatyti viską”:)

  • DoMas sako (said):

    Šauni mergina :)
    Pats gyvenau Taline, ir tikrai, senamiestyje dažniausiai bazuojasi vokiečiai, skandinavai ir ispanai. Beje, labai būtų pamokantis palyginimas Talino pokyčių po Europos kultūros sostinės metų ir Vilniaus… Aname mieste iki šiol liko puikių funkcionalių dizaino darbų, atsirado daug traukos taškų. Ech, nostalgija :)

  • Rožė sako (said):

    Labai įdomus tavo blogas. Ir toliau jį rašyt, pildyk įdomiomis mintimis :)

  • Apskaitininkas sako (said):

    Tikrai taip, daznai ir mane uzplusta tokia nuolanki nostalgija…

Palik komentarą! |Leave your response!

Būk korektiškas! Be pykčio :)

Susikurk savo Gravatarą.