Į pradžią » Studio

Praha: korupcijos turas ir taktinės medijos | Prague: Shadow Representatives. Tactical media.

13 April 2014 pirmas komentaras

Autorius: Laimikis.lt

Laimikis.lt was invited to take part in the “Shadow Representatives” event, which brought together “reality hackers, artists, journalists, performers, activists, and political pranksters”, who react toward political reality by developing alternative media tactics. The event, arranged by the Corrupt Tour together with Goethe-Institut Prague, provided a goood starting point for the further networking. We share the most inspiring tactical tools (Corrupt Tours, Njuz.net, MKKP experiments) in the post below. Laimikis contributed to the activist toolkit with The Street Blog and Micro-protest as a form of questioning the decision-making processes.

Vieną balandžio savaitgalį Laimikio komanda svečiavosi Prahoje, kur “The Corrupt Tour” ir Gėtės Institutas surinko Europos “realybės hakerius, menininkus, žurnalistus, performerius, aktyvistus, politinius žaidybinius provokatorius (pranksters)”, kurie vysto taktines medijas kaip reakciją į politines savo miestų ir šalių realijas. Labai savalaikė ir aktuali iniciatyva. Surašėme labiausiai įkvėpusius savo kolegų-aktyvistų išvystytus taktinių medijų panaudojimo pavyzdžius, o mūsų pačių indėlis į partizaninių įrankių spektrą buvo Gatvės blogas ir Mikro-protestas kaip žaidybinė dialogo ir vienašalių sprendimų priėmimo procesų kvestionavimo forma.

Taktinės medijos – tai aktyvistų vystomos priemonės, kurios nukreiptos į politinės, ekonominės, socialinės situacijų kritiką. Ta kritika yra ironiška, žaidybiška ir kelia kūrybinius iššūkius aktyvistams, kuriems tenka išradinėti vis naujus kritikos formatus, siekiant sukelti nuostabos efektą ir atkreipti plačios publikos dėmesį į diskutuotinus ir keistinus dalykus. Taktinių medijų aktyvistai neretai griebiasi egzistuojančių žiniasklaidos formų parodijavimo ir panaudoja populiariosios kultūros formatus naujos kritinės žinutės kūrimui (ką situacionistai vadino “detornament”). Vienas garsiausių taktinių aktyvistų kolektyvas yra The Yes Men: šis kritikų duetas prasibrauna į reikšmingas konferencijas, apsimesdami oficialiais atstovais stambių neegzistuojančių korporacijų, parengia ir platina The New York Times tiražą, kurio naujienos yra fiktyvios ir skamba kaip svajonė (sustabdyti karai, augančios socialinės išmokos, korumpuotų politikų atsistatydinimas ir pan.), taip praplėsdami galimumo ir galimybių ribas [filmas apie šios grupės veiklas: The Yes Men fix the world]. Inicijuodami įvykius, kvestionuojančius egzistuojančias tvarkas ir logikas bei vystydami alternatyvius žiniasklaidos kanalus, taktiniai aktyvistai meistriškai išnaudoja oficialios žiniasklaidos interesą globalioms ir karštoms temoms.

Naujienų portalas “Njuz.net” (Serbija). Kaip girtas serbas nužudė ryklį

Portalas www.njuz.net (Viktor Markovič ir jo draugai) – tai politinės satyros projektas, kuris atrodo kaip tipiškas naujienų portalas, bet visos jame esančios naujienos yra falsifikacija. Atrodo taip įtikinamai, kad skatina kitus portalus skolintis iš jo naujienas ir skleisti jas toliau. Portalo kelionė į populiarumo viršūnes prasidėjo nuo netikros istorijos apie tai, kad vienas Egipte atostogaujantis girtas serbas šokdamas į vandenį užmušė ryklį. Egipto valdžia už išgelbėtą turistinį sezoną jam dar sumokėjo milijoną dolerių. Viskas būtų likę nekaltu pokštu, jei ne keletas rimtų portalų, palaikiusių šią žinutę rimta žinia. Vienadienės sensacijos euforijos apsvaiginti kūrėjai pradėjo satyriškų naujienų portalą, kuris sėkmingai pratęsė jų sėkmės istoriją. NJUZ gavo laiką TV eteryje, radijo stotyje, jau turi ir savo spausdintą versiją.

girtas serbas ir ryklys

“Šuns uodegos” partija MKKP (Vengrija)

Aršių aktyvistų, realybės hakerių grupės MKKP narys Kovasc Gergely kartu su kolegomis iš Budapešto vysto ant teisėtumo ribos balansuojančias (ir kartais jas peržengiančias) politinio protesto formas:
– Iškėlė šunų partijos kandidatūrą į Vengrijos parlamentą. Partija žada amžinąjį gyvenimą, nemokamą internetą ir alų.
– Inicijavo “politikų protestą”, inscenizuodami politikų nepasitenkinimą rinkėjais.
– Filmuoja namudines žinias ir reklamas, klonuojami svetaines, absurdiškus kelio ženklus, grafičius su politine ar tiesiog humoristine žinute (mums labai patiko jų žinių baneriukas, artimas web_Nuliui:)


Kantrybės, verta pamatyti ir žinių baneriuką ir pačias naujienas

Geriausi blogio pavyzdžiai Prahoje

Corrupt Tour (organizatorius Petr Sourek, Praha) – tai ekskursijos po korupcijos šlovės vietas, atskleidžiant politinių ir ekonominių peripetijų detales. Pramoginis formatas gali tapti politinės kritikos forma. Dirbtuvių dalyviams organizuoto Korupcijos turo metu aplankėme Prahos savivaldybę, kuri užuot nusipirkusi didžiulį anksčiau “Škodai” priklausiusį pastatą, perleido jį “vienai tokiai bendrovei” ir nuomoja už 5 kartus didesnę nei rinkos vertę.  Buvome užėję į širdies chirurgijos klinikas miesto centre su puikiausiais apartamentais už socialinio draudimo pinigus. Mus supažindino su pačiais stambiausiais korupcijos paminklais ir istorijomis tiesiai po kaltininkų langais. Ekskursijų vedantieji dėvi ryškią uniformą ir skiriamuosius ženklus, pritraukdami aplinkinių dėmesį taip išviešindami tai, ką buvo bandoma paslėpti. Kadangi turai vyksta periodiškai, pasekėjų būrys auga, o pačios ekskursijos yra matomos, šansų “pamiršti” apie korumpuotų miesto politikų žygdarbius tiesiog nelieka.

Ekskursijos gale kiekvienas gali nusipirkti korupcijos administratoriaus magistro laipsnio diplomą. Diplomantų būrys auga, o žinia apie korupcijos atvejus plinta kitose pasaulio šalyse. Štai, nauji Korupcijos turo absolventai:


Pabaigai pora kadrų iš Prahos:


Prahos gatvės elementai: kampą saugantis piktasis zuikis, secesiškos Prahos durys, metro sėdynė su žymiais Prahos statiniais.


Prahos plakatai praneša: atėjo pavasaris ir ieškomas super kietas eglių karalius :)


Išdidus Prahos paukštis povas taip mums ir nepaflashin’o savo puošnia uodega.


Tai dar ne pats keisčiausias Čekoslovakijos mopedas gaminamas Bohemijos mieste Strakonice.

Related:
We loose public spaces: micro-protest | Mes prarandame viešąsias erdves: mikro-protestas, 2o13
The square is yours | Tavo Lukiškių aikštė, 2o12
Tactical Urbanism | Taktinis urbanizmas ir Rotušės aikštė

Meetings reports:
Idea Camp at Marseille 2o14: connected action for public spaces | Idėjų stovykla: viešųjų erdvių reanimavimas, 2o14
SIC!2014: Social innovators connected | socialinių inovatorių tinklas, 2o14
The Baltic Network of Cultural Institutions, 2o13 Oct, Nov, 2o14 Oct, Nov
Trieste: Nece: Creativity in the City | Triestas: Nece: Kūrybingumas mieste

vienas komentaras | one comment »

  • aurelija sako (said):

    Povas pasimetęs, o vengrų šmaikštumas priminė studijų Budapešte laikus. :) Tas miestas dvelkia aktyvizmu, daug mažų aktyvių grupuočių, juolab, tai studentų miestas.

Palik komentarą! |Leave your response!

Būk korektiškas! Be pykčio :)

Susikurk savo Gravatarą.