Į pradžią » Studio

Books: The history of the Museum. Pt. 1

25 April 2012 3 komentarai(-ų)

Autorius: Jekaterina Lavrinec

“The History of the Museum. Part I” presents the results of the 2010-2011 Modern Art Center Architectural Concept Competition, accompanied with the papers on the role and models of art museums as well as some anthropological reflections on the scenarios of use of public spaces.

Viešųjų erdvių transformacijos, kaip ir daugelis kitų pokyčių mieste, reikalauja dialogo su miesto gyventojais, kasdien besinaudojančiais šiomis erdvėmis. Tačiau dažniausiai kone vienintelis savivaldybės ir nekilnojamo turto vystytojų komunikacijos su miestiečiais būdas yra informacinis stendas su iškabintais planais, vaizduojančiais jau neišvengiamus viešųjų erdvų pokyčius. Be to, Lietuvoje viešųjų erdvių peripetijos retai tampa sistemiškos refleksijos ir viešų diskusijų objektu (nors archfondo pokalbiai šiuos ledus laužia). Informacinis badas ir nesusiformavusi viešų debatų tradicija palaiko miestiečių pasyvumą savo miesto atžvilgiu.

Žvelgiant iš šios perspektyvos, Modernaus meno centro išleista studija “Vieno muziejaus istorija. I Dalis” atlieka iš karto kelias funkcijas. Tai yra proga susipažinti su Modernaus meno centro pastato architektūrinės idėjos konkurso dokumentacija (konkurso finalininkų darbais) – o juk galimybė prasibrauti į architektų virtuvę mūsų skaitytojui pasitaiko nedažnai. Tai ir pasiūlymas aptarti šiuolaikinių meno muziejų funkcijas bei sąveikas su miestu – ir pabandyti suformuluoti muziejų patrauklumo kriterijus remiantis savo, kaip muziejų lankytojų, patirtimi.

Tačiau “Vieno muziejaus istorija” įdomi ne tik savo turiniu (nors konkursinių darbų bei architektų, menotyrininkų ir antropologų straipsnių derinys gali tapti atskaitos tašku, plėtojant tarpdisciplininę diskusiją apie miestų erdvių formavimo praktiką), bet ir kaip atviras dialoginis gestas: mat Modernaus meno centro pastato dar nėra, ir ši aplinkybė turėtų kutenti miestiečių vaizduotę. “Vieno muziejaus istorija” provokuoja miesto gyventojus įdėmiau pažvelgti į dešinį Neries krantą ir skatina formuluoti savo poziciją miesto pokyčių atžvilgiu.

O dar šis leidinys gali priversti smalsauti, kodėl radikalių viešųjų erdvių pertvarkymų / rekonstrukcijų iniciatoriai neišleidžia analogiškų studijų, skirtų Lukiškių aikštei arba Sereikiškių parkui, ir kitiems architektūriniams objektams. Norėtųsi tikėti, kad Modernaus meno centro pademonstruotas pavyzdys paskatins tokio pobūdžio leidinių pasirodimą.


photo: Julius Narkūnas

“Vieno muziejaus istorija. I dalis”. Vilnius: Modernaus meno centras, 2012
Turinys:
• Danguolė Butkienė. Leidėjos žodis.
Audrys Karalius “Kultūrinis erdvės įdarbinimas. Miestas. Muziejus. Architektūra.” (7md)
Eglė Juocevičiūtė “Atvira, prieštaringa ir atsižvelgianti muziejaus erdvė” (7md)
• Pippo Ciorra “Nėra pastato, nėra veiksmo? Būsimoji muziejų karta”.
• Beata Elwich Lankelis “”Neliečiamojo” meno muziejus”.
Jekaterina Lavrinec “Kūrybinės erdvės: judėjimas, komunikacija, žaidimas”.
• Architektūrinio konkurso finalininkų darbai.

Knygą galima įsigyti Nacionalinės dailės galerijos knygyne,
Knygyne “Humanitas” (Dominikonų gatvėje),
portaluose: artbooks.lt, knygos.lt

Related:
Knygos mieste

3 komentarai(ų) | comments »

  • 356 sako (said):

    gerai išleista, malonu vartyti!

  • Laimikis » Blog Archive » Txt: Rituals & communication in public spaces sako (said):

    […] Fragments from the text “Creative spaces: movement, communication, play”, published in “The History of the Museum. Part I”. Vilnius: Modern Art Center, 2012: […]

  • Paulius sako (said):

    Įdomus leidinys. Jekaterina, dėkui už skaidrų išdėstymą socialinių miesto erdvių analizės prielaidų. Keista, kad iki šiol nebuvau jo aptikęs. Turiu tau pasiūlymą, parašysiu pm.

Palik komentarą! |Leave your response!

Būk korektiškas! Be pykčio :)

Susikurk savo Gravatarą.

\